Zatvorenik imao pomagače, uhapšena četiri službenika

Hronika

Amel Sejfović, koji je u nedjelju pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda “Miljacka” u Sarajevu, još je bijegu, a zatvorenik je, izgleda, imao pomoć “iznutra”, jer su u ponedjeljak u toku dana uhapšena četiri zaposlena u ovom zatvoru.

Prvo su uhapšena dvojica čuvara da bi nakon toga još dvije osobe bile privedene. Njihove funkcije nisu još uvijek poznate za javnost.

“Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, te protuzakonito oslobađanje osobe lišene slobode. Oni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova KS biti predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo”, potvrdila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Odmah po bjekstvu Sejfovića izuzeti su snimci video-nadzora iz KPZ-a i sa okolnih objekata, u isto vrijeme na području naselja Ciglane u garaži pronađen je motor za koji se sumnja da je korišten u bijegu, koji je izveden u nedjelju oko 14 sati.

Takođe, nakon bijega Sejfovića i pošto je Tužilaštvo KS dobilo usmenu naredbu dežurnog sudije, izvršeni su pretresi tri ćelije, ambulante, svih ormarića koje koriste uposlenici KPZ-a, dva stana i dva automobila.

Sejfović je iz zatvora pobjegao uz prijetnju oružjem i pucajući na policajce, što je najveće pitanje u čitavom slučaju – odakle jednom opasnom zatvoreniku pištolj.

Takođe, nejasno je i šta su u to vrijeme radili zatvorski čuvari pa nisu mogli savladati zatvorenika. Sejfoviću je prijetila dugotrajna kazna zatvora, a sudski postupak koji se vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu bio je pri kraju.

Sejfović je optužen za pokušaj ubistva Davora Milića 2009, za oštećenje tuđe stvari 2013, te za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 2015. godine kada je poginuo biciklista Kemo Bašić, a ukradeno 300.000 KM, koje nikada nisu pronađene.

Izdata potjernica

Policija je izdala potjernicu za Amelom Sejfovićem, koji je rođen 9. januara 1989. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Visok je oko 190 cm, krupne tjelesne građe, težine oko 110 kilograma, duže zalizane kose koju veže u rep, a obučen je u tamnu trenerku.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *