Banjaluka: Trnjak lažnim podacima utajila 23.500 KM poreza

Hronika

Bivša direktorica firme „Geokop“ iz Banjaluke Nada Trnjak (58) optužena je za utaju poreza i doprinosa u iznosu od 23.525 maraka.

Optužnicu protiv nje podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

Prema optužnici, Trnjakova je 31. marta 2015. godine, u vrijeme dok je bila direktorica „Geokopa“, navela lažne podatke u godišnjoj prijavi za dobit firme u 2014. godini.

U optužnici se navodi da je ona prijavila dobit od 31.661 marku i porez na dobit od 3.166 maraka, znajući da su ti podaci lažni. Da su podaci neistiniti utvrđeno je na osnovu korekcije rashoda firme iz ranijeg perioda u iznosu od 200.725 maraka, te ostalih nedokumentovanih troškova od 29.642 marke i drugih troškova od 5.339 maraka.

Kada se ti brojevi uzmu u obzir, navodi se u optužnici, Trnjakova je smanjila osnovicu za obračun poreza na dobit u iznosu od 235.257 maraka, te je umanjila i obavezu obračuna plaćanja poreza na dobit po stopi od 10 odsto. Inače, Trnjakova je osumnjičena da je počinila razne zloupotrebe i kada se našla na direktorskom mjestu firme „Put“ iz Banjaluke.

Protiv nje, kao i Zorana Trnjaka i Sanje Veselić, policija je u septembru ove godine podnijela prijavu Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su zloupotrebama tokom eksploatacije krečnjaka i dolomita oštetili firme „Put“ i „Planina“ iz Banjaluke za oko 607.000 maraka.

Prema tom izvještaju, Nada i Zoran Trnjak bili su direktori u firmi „Put“, koja je izvlačila kamen, a Veselićeva je bila direktorica „Planine“, putem koje su prodavani prerađeni kameni agregati. Tim izvještajem Nadi Trnjak na teret je stavljeno da je bez ugovora o koncesiji organizovala eksploataciju i preradu tehničkog građevinskog krečnjaka i dolomita, proizvodnju i prodaju kamenih agregata. „Glas Srpske“ je pokušao da kontaktira sa Trnjakovom, ali je nismo uspjeli dobiti putem telefona, kao ni firmu „Geokop“.

glassrpske.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *