Drogirali starca, ubrizgali mu vazduh u venu i opljačkali

Hronika

Na današnjem ročištu za razmatranje prijedloga o određivanju jednomesečnog pritvora Robertu Bačiću (63) iz Šibenika i Emini Hall (36) iz Bijeljine, koji se sumnjiče se da su prije četiri dana u sarajevskom naselju Stup ubili Fazila Hrustića (77), mogli su se čuti nevjerovatni detalji ovog zločina.

“Oni su oštećenog pozvali u svoj stan, unaprijed pripremili sredstvo izvršenja krivičnog djela, smrvili tablete i usuli u vino i ponudili mu da popije. Potom su na naročito brutalan način upotrebom medicinske šprice ubrizgali vazduh u venu kako bi izazvali srčani udar. Zatim su ga prenijeli u njegov stan, položili u krevet i ostavili tako da se stekne utisak da je spavao, a potom opljačkali, izašli i zaključali vrata za sobom”, rekla je danas, obrazlažući prijedlog Tužilaštva, tužilac Mona Meršnik.

Bačiću se, kako je tužilac navela, na teret stavljaju krivična djela ubistvo i napad na službenu osobu, dok se Hall sumnjiči za ubistvo iz koristoljublja i pomaganje. Pritvor im je predložen zbog opasnosti od bjekstva, ponavljanja krivičnog djela te zbog toga što bi njihovo puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

“Smatram da ima dovoljno dokaza da se osumnjičenima odredi mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, zbog same težine krivičnog djela, zaprijećene kazne i načina učinjenja krivičnog djela, odnosno sredstva počinjenja.

Dodala je da je sama činjenica da je Hall unapred bila upoznata sa Bačićevim namjerama dovoljna da se stekne utisak da je pomogla u počinjenju krivičnog djela.

“Još se provodi istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je krivično djelo počinjeno, te je, između ostalog, naređeno i toksikološko vještačenje da se utvrdi postojanje supstanci u organizmu oštećenog”, kazala je Meršnik, prenosi Faktor.

Upitan kredibilitet

Advokat Muhidin Kapo, koji u ovom slučaju zastupa prvooptuženog, naglasio je ovakav predlog Tužilaštva proizvoljan i paušalan, te da se ne može utvrditi postojanje osnovane sumnje da je Bačić počinio krivično djelo.

“Iz ponuđene dokumentacije Tužilaštvo ne može da potvrdi postojanje osnovane sumnje da je on na svirep način lišio života Hrustića, odnosno da ga je uopšte lišio života. Da se eventualno radi o ubistvu na ovakav način, potrebno je da se to potkrijepi nalazima obdukcije i drugih nalaza sudske medicine koji bi utvrdili uzrok smrt”, kazao je Kapo, dodavši da na Hrustićevom tijelu u momentu pronalaska nisu pronađeni tragovi nasilja i da se tek nakon donošenja nalaza obdukcije može utvrditi uzrok smrti, kao i potvrditi sumnja da se radi o nasilnoj smti.

Advokat je naglasio da je prijedlog zasnovan na iskazu drugoosumnjičene Hall, čiji je kredibilitet upitan.

“Radi se o narkomanki, konzumentu najtežih droga – heroina, osuđivanoj zbog konzumacije i prodaje narkotika, koja se nalazi na metadonskoj terapiji i ima interese da napakosti mom branjeniku, a kojim je živela u vanbračnoj zajednici i s kojim je imala svađa. Predlog Tužilaštva je neosnovan i jer je Bačić državljanin Hrvatske, s kojom BiH ima bilateralni sporazum oko izručenja. Pod pretpostavkom da bi se mogao naći na slobodi, to ne može predstavljati bojazan da neće biti dostupan Sudu”, kazao je Kapo, te Sudu predložio da prijedlog za pritvor odbije kao neosnovani i da se Bačić pusti na slobodu.

Advokat Izet Baždarević isto je zatražio za svoju branjenicu Hall, dodavši da bi joj Sud zbog narušenog zdravlja eventualno trebao odrediti mjere zabrane, to jest kućnog pritvora, jer bi se i tako postigla svrha.

“Ne postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da je moja branjenica pomagala u ubistvu. Nije sporno da ona ima dvojno državljanstvo. Ona je državljanka BiH, gdje u Bijeljini ima stalno prebivalište i u Sarajevu privremeno. Sama činjenica što ima njemačko državljanstvo ne predstavlja bojazan da bi boravkom na slobodi napustila BiH i bila nedostupna Sudu. Ona jeste ranije osuđivana, ali za ovo krivično djelo nikad nije odgovarala. Svrha bi se postigla i oduzimanjem posoša i drugih dokumenata, zbog čega ne bi mogla napustiti mjesto boravišta ili prebivališta i ako je potrebno mogla bi se svaki dan javljati u policijsku stanicu”, kazao je Baždarević.

Bačić koristio i druga imena

Bačić, koji je inače nezaposleni moler i serviser klima uređaja, izjavio je kako je “prilično dobrog imovinskog stanja”, te da je ranije osuđivan u Opštinskom sudu u Sarajevu.

Hall je izjavila da je po zanimanju nezaposlena medicinska sestra sa njemačkim i državljanstvom BiH, te da ju je sarajevski Opštinski sud ranije osudio na sedam mjeseci zatvora zbog droge. Oboje su kazali da trenutno borave u sarajevskoj ulici Vitomira Lukića.

Zanimljivo je to da je tužilac Meršnik neposredno prije ročišta dobila informacije da je Bačić u prošlosti koristio i druga imena vjerovatno kako bi prikrio raniju osuđivanost, te da možda zato nemaju tačne podatke iz kaznenih evidencija. Kako je kazala, dobila je i podatake da ga je 2013. godine Kantonalni sud u Sarajevu osudio zbog razbojništva, a kaznu mu je godinu kasnije umanjio Vrhovni sud FBiH.

S druge strane, tužilac je za Hall kazala kako je ona višestruko osuđivanja pred njemačkim sudovima, kao i sudovima u BiH, između ostalog zbog vožnje bez vozačke dozvole u pijanom stanju i pomoći u razbojničkoj pljački (oba krivična djela u Njemačkoj), dva puta zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga (Opštinski sud Sarajevo), te falsifikovanja novca (Sud BiH).

Sutkinja Indira Jahić kazala je da će odluka o pritvoru biti donesena u roku od 24 sata.

Faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *