Opozicija: SNSD pokušava manipulisati referendumom

Politika

Opozicija u Srpskoj smatra da potez SNSD da stopira kampanju za lokalne izbore i da svoj medijski prostor ustupi za promociju referenduma o Danu Republike predstavlja manipulaciju važnim nacionalnim pitanjem.

Kandidat SNSD–DNS–SP za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić izjavio je i da će SNSD u dane vikenda, 24. i 25. septembra, kada je zakazan referendum o Danu Republike, obustaviti sve stranačke aktivnosti na terenu. On je rekao da će stranka uložiti sav potencijal u organizaciju i upućivanje građana na značaj refereduma.

Ovaj potez vladajuće stranke u Savezu za promjene ocjenjuju kao posljednji pokušaj SNSD da vrati izgubljene opštine na izborima 2012. godine.

Predsjednik PDP Branislav Borenović poručuje da je ovo čista izborna kombinatorika SNSD i da time pokazuju da manipulišu važnim nacionalnim pitanjem u predizbornoj kampanji.

– Ne znam zašto bi smo prekidali predizbornu kampanju ili koristili ove jeftine političke trikove kao SNSD. Potpuno je jasno da je 25. septembra referendum, a 2. oktobra lokalni izbori. Naši glasači, naši ljudi iz vrha PDP će 25. septembra dati svoj stav po pitanju 9. januara – rekao je Borenović.

Lider NDP i kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić kaže da oni nemaju taj luksuz da prekidaju izbornu kampanju radi promocije referenduma.

– Nemamo para kao SNSD da možemo da sve prekinemo, odnosno da danas skinemo polijepljene bilborde, pa da ih sutra opet lijepimo. Mi smo jedva skupili pare da polijepimo i ove – poručio je Čavić.

On je istakao i da RTRS i Srna treba da sav svoj kapacitet usmjere na obavještavanje građana o predstojećem referendumu.

Bosić: Jasan stav građana

Predsjednik SDS Mladen Bosić izjavio je da će organi te stranke zauzeti stav o odluci Ustavnog suda BiH, koji je odbio zahtjev za preispitivanje svoje odluke o 9. januaru, Danu Republike Srpske.

On je istakao da „ovo sada što se dešava jasno pokazuje da je čitava priča oko referenduma vezana za političku kampanju SNSD“.

– Poziv da stranke vode kampanju za referendum, a ne za lokalne izbore i zakazivanje referenduma sedam dana prije izbora jasna je namjera koju građanima ne treba objašnjavati – rekao je Bosić.

Dodaje da ne zna kakvu kampanju treba voditi oko referenduma, jer se zna da je stav građana da 9. januar treba da ostane Dan Republike.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *