U DNS prešlo više od stotinu bivših članova SDS

Politika

Više od stotinu bivših članova SDS pristupilo je DNS, te im je svečano članske knjižice uručio lider Marko Pavić u Gradiški.

Predsjednik DNS rekao je da to predstavlja političko osvježenje, a da su novi članovi, više od njih 300 u posljednjih mjesec dana, respektabilna stranačka snaga od koje očekuje još bolje izborne rezultate.

Pavić je kazao da ukupno očekuje više od 100.000 glasova, te dvanaest do petnaest poslanika u NS, što bi DNS promovisalo u nezaobilazan faktor odlučivanja na nivou RS.

Na pitanje, ko će biti poslanički kandidati DNS-a, prvenstveno iz Gradiške i Kozarske Dubice, Pavić nije želio da odgovori.

– Kada bih izgovorio imena tih ljudi, na njih bih stavio metu u koju bi gađali politički protivnici. Na to ćete ipak malo pričekati. To će biti osobe koje građani poznaju i koji su se dokazali na djelu, koji hoće i znaju da rade za interes svoje sredine i RS – rekao je Pavić.

Napomenuo je da se o tome, u stranačkom rukovodstvu uveliko razgovara, ali da će imena kao i eventualne koalicije biti obznanjeni najkasnije u februaru naredne godine.

– Mi smo svoje ciljeve, kao stranka odredili. Osim poslaničkih mjesta i broja glasova, to je jedna pojedinačna funkcija na nivou RS ili BiH. U izbornoj jedinici kojoj pripada Gradiška cilj nam je jedan poslanik, ali i dovoljno glasova za kompenzacioni mandat. Jasni ciljevi zbližili su naše nove i dosadašnje članove – izjavio je Pavić.

Iz njegove izjave, ali i političkih kuloara nameće se zaključak da najveće šanse za poslaničku kandidaturu imaju Darko Banjac, predsjednik OO DNS-a i narodni poslanik iz Kozarske Dubice, Dane Malešević, predsjednik Regionalnog odbora DNS-a za Gradišku, Laktaše, Prnjavor i Srbac. U istom kolu za visoke funkcije konkurišu i Vladimir Janković, predsjednik OO DNS-a u Gradiški i potpredsjednik SO.

Ukoliko se nezavisni poslanik u PD BiH Đorđo Krčmar opredijeli za političko jato Marka Pavića, nije isključeno da on, takođe, postane kandidat DNS-a za poslanički mandat u Banjaluci ili Sarajevu.

Ipak, zvaničan stav treba pričekati, jer DNS za sada u prvi plan stavlja jačanje stanke, posebno podrškom odbornika koji su njima pristupili iz drugih partija, u ovom slučaju SDS-a.

– DNS u Gradiški i Kozarskoj Dubici ima najveću ekspanziju, ali to nas ne zadovoljava nego nastojimo da iste trendove proširimo sve do Trebinja i Hercegovine – rekao je Pavić demantujući da je u pojedinim odborima zavladala nesloga i da se DNS urušava. To je okarakterisao “proizvoljnim i zlonamernim uticajima”.

Đorđe Krčmar u prvom redu

Zanimljivo je da je počano mjesto na DNS skupu u Gradiški dobio upravo Đorđo Krčmar. Ipak, on nije želio da kaže da li se opredijelio za neku partiju u kojoj bi nakon SDS nastavio svoj politički angažman. Međutim, lider DNS člansku knjižicu uručio je Krčmarovom sinu, Borisu, dok mu je drugi sin od ranije član ove partije. Društvo Krčmaru na promociji Paviće stranke pravili su bivši članovi SDS Boško Puljarević, Nedeljko Barać i Saša Lazić koji su pristupili DNS.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *