Ivanić najbliži Palati RS, Šarović Predsedništvu BiH

Politika

Mladen Ivanić i Mirko Šarović najizgledniji su kandidati Saveza za promene za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH na sledećim opštim izborima.

Međutim, kako otkrivaju odlično obavešteni izvori, lideri tri najveće opozicione partije u Srpskoj još nisu postigli saglasnost o tome kada bi trebalo obelodaniti imena kandidata za dve najznačajnije pojedinačne izborne funkcije.

Naime, prema tvrdnjama naših sagovornika, rezultati ankete o popularnosti među biračima u Srpskoj za pet predloženih kandidata iz SzP, na osnovu čega bi čelnici tog saveza trebalo da odrede koga će kandidovati za predsednika RS, a koga za fotelju srpskog člana Predsedništva BiH, trebalo bi da budu poznati najkasnije do 20. decembra.

Uzorak od 1.500 građana

Dok u PDP i NDP smatraju da bi odmah nakon dobijanja rezultata ankete trebalo objaviti imena zajedničkih kandidata i krenuti u predizbornu kampanju, izvori tvrde da SDS još kalkuliše u vezi s tim, odnosno da u vrhu te partije vlada mišljenje da imena ne treba objavljivati pre marta.

– Agencija „Ipsos“ provodi istraživanje o tome koji bi kandidati iz opozicije bili najprihvatljiviji biračima za funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH. Dogovoreno je da se ispitivanje vrši na uzorku od 1.500 građana, oči u oči, bez telefona ili nekog drugog posrednika. Ponuđena imena su Mladen Ivanić, Vukota Govedarica, Mićo Mićić, Mirko Šarović i Mladen Bosić. Čelnici SzP još ranije su postigli dogovor da onaj ko u istraživanju dobije najviše glasova bude kandidat za predsednika RS, dok bi drugoplasirani trebalo da se kandiduje za Predsedništvo BiH.

Zasluge

Prema nezvaničnim podacima, koji bi za dve sedmice trebalo da budu i zvanično predstavljeni liderima SzP, najviše glasova ima Mladen Ivanić, dok je na drugom mestu Mirko Šarović – tvrde naši izvori.

Ivanić je pre četiri godine bio političar sa najviše glasova, a dodadne simpatije srpskog naroda stekao je umerenom politikom i postrojavanjem Oružanih snaga na Dan Republike 9. januara. Nakon toga Ivanić je u Predsedništvu sprečio pokušaj revizije presude u Hagu protiv Srbije.

S druge strane, Šarović je, po mnogim ocenama, najaktivniji ministar u Savetu ministara.

Kada objaviti imena?

Naši izvori dodaju i to da su predstavnici opozicionih partija poslednji sastanak o toj temi održali pre 20-ak dana u hotelu „Drina“ u Bijeljini te da je tada, kako kažu, postignut načelni dogovor da se s imenima zajedničkih kandidata što pre izađe u javnost.

– Međutim, poslednje informacije iz SDS govore o tome da u toj stranci sve više prevladava mišljenje da s objavljivanjem imena ne treba žuriti, što bi, opet, moglo da izazove ozbiljne probleme u odnosima s PDP i NDP, čiji lideri smatraju da imena treba objaviti već do kraja godine – tvrde naši izvori.

Predsednik NDP Dragan Čavić je potvrdio da u SzP postoji preliminarni dogovor o tome da se s imenima kandidata za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH izađe u javnost do kraja godine.

– Postoji dogovor, ali ništa nije formalno potpisano. NDP insistira na tome da se imena zajedničkih kandidata objave što pre. I to ne samo kandidata za predsednika RS i člana Predsedništva BiH, već i za ostale važne funkcije kao što su premijer RS i predsedavajući Saveta ministara BiH – kaže Čavić.

Priprema terena

Lider PDP Branislav Borenović takođe smatra da bi opozicija što pre trebalo da obelodani imena svojih kandidata.

– Slažem se da to treba što pre uraditi. Uostalom, takav dogovor imamo u koaliciji – ističe Borenović.

S druge strane, predsednik SDS Vukota Govedarica indirektno je potvrdio naša saznanja da u toj partiji nisu raspoloženi da se rezultati istraživanja javnog mnjenja objave do kraja godine.

– Razgovaramo o pripremama za izbore s našim partnerima i sigurno je da ćemo imati zajedničke kandidate. Međutim, smatram da je nerealno da se imena objave dogo kraja godine. O tome prvo treba da obavimo pripreme u našim strankama, tako da je teško dati okvirnu prognozu kada će se to desiti – rekao nam je Govedarica.

Mektić na čelu Izbornog štaba SDS

Za razliku od kalkulacija koje u SDS imaju u vezi s objavljivanjem imena zajedničkih kandidata opozicije za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, u toj partiji su, prema saznanjima “EuroBlica”, već prelomili oko toga ko će se nalaziti na čelu Izbornog štaba SDS za sledeće opšte izbore.

– Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić biće šef Izbornog štaba SDS za izbore 2018. godine i to je praktično već gotova stvar – tvrde naši sagovornici.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *