Bošnjaci postavili rekord po broju uloženih veta

Politika

Klub Bošnjaka pokrenuo mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o Pravobranilaštvu RS jer u njemu nijednom odredbom nije tretirana nacionalna zastupljenost zaposlenih.

Potvrdio je to potpredsjedavajući Vijeća naroda RS Kemo Čamdžija.

Ovo je 24. put da je Klub Bošnjaka pokrenuo ovaj mehanizam, što je rekordan broj računajući sve prethodne sazive, te duplo više nego u prošlom mandatu.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Vijeća naroda RS, a potom i kolegijuma, razmatran je posljednji uloženi veto.

“Mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka se odnosi na nacionalnu zastupljenost u okviru Pravobranilaštva RS. Mi smo predložili amandman koji će ići na sjednicu Vijeća naroda RS koja je zakazana za 11. januar. Zakon o Pravobranilaštvu RS nije nijednom odredbom tretirao nacionalnu zastupljenost u okviru zaposlenih, a ustavne odredbe govore da se to definiše. Očekujemo da će naš amandman biti podržan”, istakao je Čamdžija.

Pero Petorvić iz Kluba Srba je istakao da Bošnjaci amandmanom traže da se obezbijede konkretni načini zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih.

“Međutim, nisu definisani ti konkretni načini obezbjeđenja. Volio bih da malobrojni Srbi u Federaciji BiH imaju prava kao Bošnjaci u RS”, istakao je Petrović.

On smatra da je rekordan broj veta koje je uložio Klub Bošnjaka ima za cilj da uspori donošenje zakona u RS.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *