Razmatranje Strategije o proširenju EU u februaru

Politika

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović rekao je da će u februaru biti razmatrana Strategija o proširenju EU, ali da BiH neće biti tretirana kao ostale zemlje u regionu.

Na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Dilberović je podsjetio da BiH nema status kandidata, te dodao da će biti tretirana samo kroz pitanja u Upitniku Evropske komisije.

Članovi komisije nisu primili k znanju informaciju o ispunjavanju uslova BiH na putu ka EU, konstatujući da je ovo najvažnije pitanje za BiH o kojem se veoma malo zna, te da je i to malo, nažalost, iz medija.

Oni smatraju da su izvještaji o rezultatima ispunjavanja Upitnika netransparentni.

Predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović rekao je da su neki poslanici i prije upozoravali da bi češće trebalo da dobijaju informacije o ispunjavanju Upitnika i napretku BiH na evropskom putu, te dodao da se ranije dešavalo da su poslanici razmatrali izvještaje o napretku, a da se niko nije javio za diskusiju.

“Donijeli smo zaključak da mi iz Komisije pokušamo u prvom kvartalu da saglademo našu poziciju sa stanovišta Poslovnika, te da predložimo njegove izmjene i dopune kako bi obaveze ili odnos prema ovoj komisiji bio drugačiji. To bi onda značilo da bi se neki drugi morali ozbiljnije ophoditi prema nama. Dio nas smatra da Poslovnik nije bio dobar”, rekao je Lovrinović.

Fehim Škaljić iz SBB-a istakao je da do sada vlade Republike Srpske i Federacije BiH i Skupština distrikta Brčko nijednom nisu izrazile potrebu da razgovaraju o uslovima EU i pitanjima iz Upitnika.

Saša Magazinović iz SDP-a BiH naveo je da je nezapamćeno da se od javnosti kriju informacije o evropskim integracijama, te dodao da bi one trebalo da budu primjer transparentnog procesa.

Komisija je usvojila informaciju sa okruglog stola – otvorena pitanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o temi “Informaciono društvo i mediji”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *