Bosić i Govedarica razgovarali sa Francom Šauzbergerom

Politika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić i predsjednik Kluba SDS-SRS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica, razgovarali su danas u Sarajevu sa dr Francom Šauzbergerom, specijalnim savjetnikom za Zapadni Balkan komesara za proširenje Evropske unije Johanesa Hana.

Na sastanku u Predstavničkom domu PS BiH razgovarano je o dvije ključne teme: Izbornom zakonu BiH i novoj strategiji EU za Balkan.

Šauzberger je naglasio da će brzina ulaska BiH u EU u prvom redu zavisiti od domaćih institucija i političkih lidera i da će ona biti definisana od same Bosne i Hercegovine.

– Evropska unija nastavlja podršku BiH na njenom putu približavanja EU, ali moraju da se ispune svi preduslovi koji su neophodni da BiH postane kandidat, rekao je Šauzberger.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić izrazio je očekivanja da će EU nastaviti da podržava evropski put BiH.

– Nadam se da će BiH uhvatiti priključak sa Srbijom i Crnom Gorom u pridruženju Evropskoj uniji, ali i da će EU pomoći BiH u njenim naporima, rekao je Bosić.

Šef poslaničkog Kluba SDS-SRS u Narodnoj skupštini RS, Vukota Govedarica, smatra da je neophodna promjena političkog mentaliteta u BiH.

– Neophodno je da se brže ide prema EU i da oni koji žive od političkog konflikta u BiH moraju da odu sa političke scene, kazao je Govedarica.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *