Izvršni odbor SNSD zasjeda u Palati Republike

Politika

U Banjaluci će danas biti održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a i to u Palati Republike, sjedištu predsjednika Republike Srpske.

Sjednica je najavljena za 15.00 časova, a nakon sjednice su predviđene i izjave za novinare, saopšteno je iz Glavnog odbora SNSD.

Nezvanično, glavna tema ovog sastanka biće utvrđivanje kandidata za funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Lider SNSD Milorad Dodik je već ranije najavio da će on biti kandidat za Predsjedništvo, ali i da će SNSD dati i kandidata za predsjednika RS, iako stoji otvoren zahtjev koalicionog partnera, DNS-a, za jednu od ove dvije funkcije.

Ovo nije prvi put da se u Palati Republike održavaju sjedice partijskih organa SNSD, što predstavlja klasičnu zloupotrebu i funkcije predsjednika RS, ali i objekata javnih institucija.

Dodik nije bio predsjednik svih građana

Jedna od osnovnih primjedbi na rad predsjednika RS tokom dva mandata Milorada Dodika bila je upravo na njegov odnos prema instituciji koju predstavlja i građanima Republike Srpske, jer je u više navrata pokazao da on nije predstavnik svih građana, već isključivo članstva SNSD-a i stranaka vladajuće koalicije.

Bivši predsjednik SDS Mladen Bosić uputio je 2013. godine otvoreno pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku u kojem mu je ukazao na neprimjerene podjele koje Dodik unosi među građane, lokalne zajednice i regije u RS.

– Podjele na one koji pripadaju vašoj stranci i ostale, kao i na opštine u kojima lokalnu vlast ima SNSD i ostale, prihvatile su i druge institucije RS. Tako Vlada RS obilazi opštine gdje vlast ima SNSD, dok u drugim lokalnim zajednicama ministri posjećuju uglavnom samo one institucije i preduzeća koje kontroliše republička vlast, naveo je Bosić u pismu.

Opozicija je u više navrata pozivala Dodika da podnese ostavku na funkciju predsjednika SNSD i bude predsjednik svih građana, ali se on na te pozive oglušio.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *