Stranke iz RS ne znaju šta bi sa glasačima iz FBiH

Politika

Političke stranke iz Republike Srpske počele su da otkrivaju karte oko kandidata i nastupa na izborima u Srpskoj, ali ne i kada je riječ o Federaciji BiH.

Za razliku od probosanskog bloka, koji već odavno „prijeti“ sa svojim nastupom u RS i kreiranjem zajedničkih lista za Narodnu skupštinu RS, stranke sa sjedištem u Srpskoj još nemaju definisan stav oko izlaska na izbore u drugom entitetu.

U najjačoj stranci – SNSD za sada jedino znaju da im je cilj da u Federaciji osvoje bar pet mjesta u kantonalnim skupštinama, odnosno Domu naroda, kao i da ponovo budu zastupljeni u Predstavničkom domu FBiH.

– Federacija je dosta zapuštena od strane Republike Srpske. Cilj nam je da u svakom gradu FBiH imamo opštinski odbor, pa ovih dana po prvi put formiramo odbore u Posavskom kantonu, odnosno Odžaku i Orašju. Vidjećemo još u kojim kantonima ćemo izaći pojedinačno na izbore, ali ima kantona u kojima ćemo otvoriti priču i o zajedničkom nastupu. Nastojaćemo da postignemo jedinstvo srpskih stranaka, jer bi zajednička lista mogla da ostvari bolji rezultat od pet poslanika, na osnovu čega bismo mogli da uđemo u priču i oko izbora potpredsjednika Federacije BiH. To nije nerealan cilj – kaže za „EuroBlic“ povjerenik SNSD za Federaciju BiH Zoran Ružičić.

Preživljavanje

On ističe da je ukrupnjavanje političkih stranaka sa sjedištem u RS važno, prije svega, zbog ulaska u kantonalne skupštine, koje su bitna stepenica za ulazak u federalni Dom naroda.

– Položaj Srba u Federaciji je izuzetno težak i svodi se na puko preživljavanje. Kakvo je stanje najbolje govori podatak da federalno Ministarstvo za izbjeglice i raseljene prošle godine nije izdvojilo ni marke za srpske povratnike i sanaciju njihove imovine, a da ne govorimo o kantonalnim skupštinama – rekao je Ružičić.

Da je srpskim strankama potrebna bolja organizacija u Federaciji, smatraju i u SDS, koji priznaju da se tim problemom nisu detaljnije bavili.

– Malo je razgovora na tu temu vođeno u Savezu za promjene, jer smo rješavali krupnija pitanja koja smo okončali tokom vikenda. Mi se kao stranka nismo previše eksponirali u FBiH, izuzev par opštinskih odbora. Tek ćemo sada preći na te teme, jer ove sedmice kreću intenzivniji razgovori unutar SzP vezano i za zajednički nastup i zajedničke liste na nekim nivoima – kaže predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević.

DNS: Potrebno jedinstvo

Potpredsjednik DNS Darko Banjac kaže da je ta stranka već pokrenula aktivnosti na širenju i jačanju opštinskih odbora u Federaciji BiH, ali i da smatraju da postoji potreba za ujedinjenjem srpskih stranaka u jedan blok.

– Taj blok bi trebalo da bude patriotski naslonjen na srpski nacionalni korpus kako bi se mogle ispunjavati kvote koje se inače ne ispunjavaju u skladu sa Ustavom Federacije, a vezano je za zastupljenost Srba kako u kantonalnim, tako i u Domu naroda FBiH. Bilo bi dobro da se srpske podjele prevaziđu, jer samo jedinstvenim nastupom možemo ostvariti neke rezultate i ciljeve – rekao je Banjac.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *