Bosić traži konstitutivnost Srba i pravo na srpski jezik u kantonima FBiH

Politika

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić predao je danas zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odredbi iz ustava pet od deset kantona u Federaciji BiH.

Radi se o odredbama koje preciziraju konstitutivnost naroda,a u kojima se Srbi ne pominju kao konstitutivni narod,te o ustavnim odredbama o službenom jeziku i pismu u kojima nema srpskog jezika i ćirilice.

Bosić od Ustavnog suda BiH traži da naloži kantonima u Federaciji BiH da usklade svoje ustave sa odlukom o konstitutivnosti naroda i konačno otklone očiglednu diskriminaciju Srba.

“Srbi nisu kao narod konstitutivni u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom,Zeničko dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.U navedenim kantonima službeno pismo je samo latinica a službeni jezici hrvatski i bosanski,odnosno hrvatski i bošnjački kako je navedeno u ustavima kantona sa hrvatskom većinom”, podsjeća Bosić i dodaje da su u Ustavu Zapadno-hercegovačkog kantona Srbi formalno konstitutivan narod ali srpski jezik i ćirilica nisu navedeni kao službeni jezik i pismo.

Na pitanje zašto je on pokrenuo incijativu za ocjenu i promjenu ustava federalnih kantona, Bosić odgovara da je iskoristio svoje ustavno pravo kao član Kolegija Predstavničkog doma.

,,U Ustavu Federacije BiH precizirano je da samo premijer kantona ili trećina poslanika u kantonalnim skupštinama može pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti.Srba u kantonalnim institucijama nema ili ih nema dovoljno da bi to uradili”,kaže Bosić i dodaje da ocjenu ustavnosti može pokrenuti i jedanaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Prilikom glasanja na poslednjoj sjednici o sličnoj inicijativi vidjeli smo da poslanici SNSD-a ne podržavaju rješenje pitanja konstitutivnosti Srba u Federaciji.To znači da nema dovoljno ruku poslanika iz Republike Srpske da se to uradi.Ja sam iskoristio svoje ustavno pravo kao član Kolegija i očekujem od Ustavnog suda BiH da u što kraćem roku riješi ovo pitanje i Srbima omogući pravo na konstitutivnost,jezik i pismo na teritoriji cijele Federacije BiH kao što to imaju Hrvati i Bošnjaci u Republici Serpskoj”,kaže Bosić.

Na pitanje novinara da li će se zalagati da Bošnjaci dobiju pravo na službeni jezik u Srpskoj,koje im je,kako navode, uskraćeno, Bosić je odgovorio: – U Ustavu Republike Srpske jasno piše da su službeni jezici oni kojima govore Srbi,Hrvati i Bošnjaci. .U slučaju pet kantona u Federaciji u ustavima se ne pominje jezik srpskog naroda.Zato tražim da se on uvede pa makar pisalo i jezik kojim govore Srbi”, kazao je Bosić.

On smatra da su nazivi jezika u BiH političko a ne lingvističko pitanje i podsjeća da u ustavima tri kantona u Federaciji piše da je službeni jezik bošnjački,a ne bosanski,ali oko toga niko ne pravi problem već se to samo prebacuje Republici Srpskoj.

,,Političke debate oko naziva jezika služe za izazivanje kriza i skretanje pažnje sa stvarnih problema”,zaključuje Bosić i podsjetio da je u bivšoj državi SFRJ se govorilo srpskim i hrvatskim, odnosno u tadašnjoj SR BiH srpskohrvatskim, odnosno hrvatskosrpskim jezikom.

BN televizija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *