Crnadak odgovorio Klokiću: Predstavništvo RS u Vašingtonu nema nikakav uticaj na politiku SAD!

Politika

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić tvrdi da se odnos SAD prema Republici Srpskoj promijenio na bolje od dolaska nove američke administracije, zahvaljujući Predstavništvu RS u Vašingtonu. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ga pita da li je uspjeh Predstavništva i to što je predsjednik RS Milorad Dodik i dalje na američkoj “crnoj listi”.

Klokić je u zasluge Predstavništva ubrojao i to što je Brajan Hojt Ji napustio poziciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, ističući da administracija Donalda Trampa “sigurno zastupa stavove koji će biti povoljniji po RS i po pitanju Balkana”.

Klokić je negirao je tvrdnje opozicije da se ne zna kako se sredstva namijenjena za rad predstavništava RS u svijetu troše, ističući da se podnose redovni izvještaji o radu. Postavio je i pitanje šta su diplomatsko konzularna predstavništva BiH i srpski kadrovi u njima uradili za Republiku Srpsku i predložio da se o tome organizuje i sjednica parlamenta.

Reagujući na ovu izjavu, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ustvrdio je da Predstavništvo RS u Vašingtonu nema nikakav uticaj na politiku Bijele kuće i Stejt departmenta prema BiH i regionu, a da ovakve izjave “samo služe da zabave javnost i sačuvaju poslove onima koji kroz ove aktivnosti imaju korist”.

– SAD imaju korektnu politiku prema Republici Srpskoj, jer poštuju Dejtonski sporazum i uvažavaju raspodjelu nadležnosti u skladu sa Ustavom BiH. Takodje, snažno podržavaju evropski put BiH, sa jasno definisanom ulogom Republike Srpske. Nažalost, glavni rezultat djelovanja predstavništva u Vašingtonu je to što je predsjednik Republike Srpske na američkoj crnoj listi i što je preko 30 miliona maraka potrošeno na lobiranje, bez ikakvog polaganja računa, ističe Crnadak za Istinito.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je u Narodnoj skupštini RS da je prema podacima američkog Ministarstva pravde, Republika Srpska za lobiranje od 2007. do kraja 2017. izdvojila 18 miliona dolara.

Klokić je na pres konferenciji pokazao fotografiju sa prezentacije turističkih potencijala Republike Srpske, kao dokaz da Predstavništvo RS u Izraelu postoji, ističući da je na štandu bila i ambasadorka BiH u Izraelu Jelena Rajaković.

Predstavništvo u Iraelu je prošle godine bilo na meti kritika opozicije i medija, jer šef Predstavništva Arie Livne boravi u Banjaluci i nikom ne polaže račune za svoj rad, a novinarska ekipa BN televizije nikog nije zatekla na zvaničnoj adresi Predstavništva u Izraelu.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *