SDS o trećem entitetu: Dodik za svoj interes žrtvuje RS

Politika

Srpska demokratska stranka (SDS) najoštrije je osudila podršku predsjednika RS Milorad Dodika za stvaranje trećeg entiteta, jer to znači potpuno raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i derogaciju Republike Srpske.

Potpredsjednica SDS Aleksandra Pandurević izjavila je da je stvaranje trećeg entiteta nemoguće bez promjena Ustava BiH te da bi za sobom otvorilo i pitanje prekompozicije entitetskog glasanja u Predstavničkom i Domu naroda.

“Koji je to Dodikov interes da polovinu suvereniteta u parlamentu BiH, koji sada ima RS žrtvuje za trećinu”, pita Pandurević.

Ovako radikalna izmjena Dejtonskog sporazuma, smatra ona, značila bi otvaranje Pandorine kutije i stavljanje van snage Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“To znači da nas više ni garanti Dejtona ne bi mogli zaštititi, jer on više ne bi postojao. Dodik treba javnosti u RS da objasni zašto probleme iz Vašingtonskog spoazuma kojim je uspostavljena muslimansko-hrvatska federacija, kako se tada zvala, prebacuje u Dejtonski sporazum, stavljajući na kocku opstanak RS”, tvrdi Pandurević.

Potpredsjednica SDS ističe da SDS nema ništa protiv da se u okviru Ustava Federacije, koji je dio Vašingtonskog sporazuma, izvrši reorganizacija kantona, ukoliko se to strane u Federaciji dogovore, ali da neće dozvoliti zadiranje u dejtonski Ustav BiH.

“Dodik treba da zna da nikada neće dobiti dvotrećinsku većinu iz RS da formira treći entitet i uništi Republiku Srpsku. Nije mi jasno zašto se on više bori za treći entitet od Hrvata u BiH i zašto je agent hrvatskih nacionalnih interesa na štetu srpskih”, kazala je Pandurević.

Čudna je, kaže, “ta Dodikova simbioza s Hrvatskom”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *