Birački odbori najslabija karika u izbornom ciklusu

Politika

Centralna izborna komisija (CIK) BiH počela je pripremu terena za opšte izbore, a paralelno sa tim stižu i upozorenja da su birački odbori, čiji broj premašuje 5.000, najslabija karika u izbornom ciklusu.

U susret oktobarskim izborima CIK je utvrdio broj članova biračkih odbora kojih će u zavisnosti od broja birača u lokalnim zajednicama biti od tri do sedam, a njihov rad iz proteklih procesa našao se pod lupom i nevladinog sektora. Koalicija “Pod lupom” predstavila je juče analizu izbornih nepravilnosti od 2006. do 2016. godine, koja sadrži podatke o primjedbama, prigovorima i žalbama na izborni proces i istragama i sankcijama zbog nepravilnosti i krivičnih djela. Od 143 lokalne izborne komisije čak 90 ih nije dostavilo ili nije imalo tražene podatke.

– To pokazuje neozbiljnost, ali i nije čudno, jer nerijetko ni CIK ne može dobiti tražene podatke od kolega na lokalu. Koliko god da je odbijanje tih komisija da dostave podatke alarmantno, još alarmantnije je ako one nemaju podatke o uloženim primjedbama u ranijim izbornim ciklusima, što nam je dio njihovih predstavnika u telefonskim razgovorima i priznao – rekao je koordinator istraživanja Danijel Stjepanović.

Iz odgovora lokalnih komisija koje su dostavile podatke vidljivo je da se od više od 1.000 prigovora na izborni proces najviše odnosilo na propuste uočene na izborni dan i imenovanja članova biračkih odbora.

– Broj prigovora na rad biračkih odbora potvrđuje naš i stav drugih aktera u izbornom procesu da su oni i dalje jedan od najvećih problema izbora. Potrebne su temeljne izmjene načina imenovanja i obuke članova biračkih odbora – istakao je Stjepanović.

Analiza je pokazala da sa svakim narednim izborima raste i broj žalbi koje CIK prima na odluke koje stižu sa lokala u vezi sa izbornom kampanjom i ćutnjom, ali i onih koje odlaze na adresu Suda BiH na odluke CIK-a.

– Prigovori na izborni proces, kao daleko značajniji element zaštite izbornog prava, nisu dovoljno korišćeni. To pravo je ograničeno na uzak krug lica, odnosno političke stranke i birače, ali samo na njihovim biračkim mjestima. Čak 80 odsto prigovora odmah bude odbačeno – navedeno je u analizi.

Koalicija “Pod lupom” izrazila je nadu da će novi zakonski prijedlog koji predviđa uvođenje skenera za glasačke listiće dobiti podršku u Domu naroda Parlamenta BiH, jer će unaprijediti izborni proces.

Član CIK-a Branko Petrić smatra da većina biračkih odbora dobro i na vrijeme završava svoj posao.

– Vjerujem da će situacija biti još bolja ako skeneri i ostala tehnološka unapređenja postanu sastavi dio izbornog procesa – istakao je Petrić.

Birališta za dijasporu

U “Službenom listu BiH” objavljena je odluka o tome na kojim mjestima u dijaspori je planirano otvaranje biračkih mjesta. Planirano je da glasanje budu omogućeno u 22 zemlje – Njemačkoj, Austriji, Australiji, Belgiji, Crnoj Gori, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Italiji, Kanadi, SAD, Srbiji, Španiji i Velikoj Britaniji. Posebnim propisom biće utvrđen tačan broj i raspored biračkih mjesta shodno broju registrovanih birača.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *