Zvizdić preuzima stranku od Izetbegovića?

Politika

Od izbora kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH zavisi opstanak Bakira Izetbegovića u fotelji lidera najveće bošnjačke partije, saznaje “EuroBlic”.

Iako je Izetbegović nedavno izjavio da sadašnjem predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću daje najveće šanse za kandidaturu u Predsjedništvo BiH, naši izvori tvrde da je Izetbegović duboko zabrinut za svoju poziciju ukoliko Zvizdić zaista dobije podršku stranačkih organa. Naime, prema riječima naših sagovornika, sadašnji lider SDA strahuje od toga da bi u slučaju izborne pobjede Zvizdić preuzeo ne samo njegovu fotelju u Predsjedništvu BiH, već i poziciju stranačkog šefa.

– U vrhu SDA već dugo se spekuliše da bi upravo Denis Zvizdić trebalo da naslijedi Bakira Izetbegovića na mjestu predsjednika SDA, a brojni stranački prvaci smatraju da bi to za budućnost SDA bilo i najbolje. Za razliku od Bakira, koji je svoju politiku bazirao na što bližim vezama s Erdoganovom Turskom, Zvizdić gradi imidž političara koji ima odlične odnose s brojnim zvaničnicima EU i SAD. Izetbegović je savršeno svjestan toga da bi ulaskom u Predsjedništvo BiH Zvizdićeva pozicija u stranci bila još jača, te da bi ga njegov ambiciozni rival uskoro mogao istisnuti i iz fotelje stranačkog šefa – tvrde naši izvori.

Publicista i novinar Nedžad Latić, koji inače važi za odličnog poznavaoca prilika u SDA, smatra da će Izetbegović učiniti sve što je u njegovoj moći da sabotira Zvizdićev izbor kao kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

– Izetbegoviću za tu poziciju treba neko ko nema prevelike ambicije i od koga neće strahovati da će mu preuzeti stranku. Zato smatram da je Zvizdićeva kandidatura na dugom štapu – kaže Latić.

Rekao, pa porekao

Iako je u nedavnom obraćanju medijima Bakir Izetbegović istakao da “najveće šanse” kao nasljedniku na mestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH daje Denisu Zvizdiću, lider SDA odmah se i ogradio od te izjave, dodajući da je konačna odluka u rukama stranačkih organa.

– To na kraju treba da ocjeni široko tijelo SDA, a ne samo ja kao predsjednik ili nekoliko ljudi. To je jako važno za SDA, jer pozicija člana Predsjedništva BiH može povući stranku naprijed ili nazad – rekao je Izetbegović.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *