Đokić: Zapošljavanja u ERS kako Hercegovci ne bi napuštali zavičaj

Politika

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić priznao je da je u sistemu „Elektroprivrede RS“ prisutna praksa novog zapošljavanja iz godine u godinu.

Međutim, on kaže da Vlada Republike Srpske na to gleda blagonaklono kako „stanovnici Hercegovine ne bi napuštali svoj zavičaj, koji već godinama napuštaju“.

– Ne dešava se to samo u Hercegovini, već i u drugim mjestima gdje postoje proizvodna preduzeća „Elektroprivrede RS“ – potvrdio je ministar Đokić.

Dodaje da postoji manji „pritisak“ na zapošljavanja u distributivnim preduzećima.

– Vjerujem da bi to isto uradila i opozicija da je vlast – ubijeđen je Đokić.

On tvrdi da su zaposleni u sistemu ERS snažan kadrovski potencijal, navodeći da imaju zaposlenih 19 doktora nauka i 17 magistara, te respektabilan broj inženjera, pravnika i ekonomista.

Đokić je ovo rekao danas na sjednici u Narodnoj skupštini RS odgovorajući na pitanja iz interpelacije za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Srpskoj na prijedlog opozicionih poslanika.

Predsednik SDS i šef poslaničkog kluba ove stranke Vukota Govedarica ocijenio je da su javna preduzeća na ivici ambisa i da stanje nikada nije bilo gore.

Konkrento, za ERS je rekao da imaju više od 9.000 zaposlenih i da, po evropskim standardima, imaju višak od 2.500 radnika.

– Za plate se izdvaja oko 250 miliona maraka, a samo za pet godina ovaj trošak je povećan za 20 miliona KM. Samo su u 2016. godini zaposlili još 200 radnika – rekao je Govedarica.

U Narodnoj skupštini RS u toku je rasprava o interpelaciji na ovu temu.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *