Han: Dinamika provođenja reformi usporena

Politika

Evropska unija (EU) će nastaviti pružati smjernice i izdašnu finansijsku podršku Bosni i Hercegovini, izjavio je komesar za proširenje EU Johanes Han, povodom objavljivanja Izvještaja Evropske komisije (EK) o BiH.

– Zadovoljstvo mi je što trenutno pripremamo detaljno mišljenje po vašoj aplikaciji za članstvo u EU. Tim procesom se predviđa promjena zemlje prema evropskim standardima u svim sektorima kako bi se utvrdilo gdje je potrebno prilagođavanje – naveo je Han.

Istakao je da je tokom protekle tri godine od usvajanja Reformske agende, primjetio određene ohrabrujuće znakove koji su doveli do izuzetno pozitivnog zamaha u kredibilnosti BiH kod međunarodnih partnera, uključujući EU, kada je riječ o sposobnostima zemlje za ispunjavanje političkih obaveza.

-Međutim, primjećujem da je dinamika reformi u proteklih 18 mjeseci usporena i da zemlji prijeti opasnost od povratka obrascu u kojem su lični i stranački politički interesi ispred interesa građana BiH. Vjerovatno su to prvi znaci predizborne kampanje za predstojeće izbore u oktobru. Ipak, izbori se ne smiju koristiti kao izgovor za ucjenjivanje zemlje u njenim evropskim težnjama – rekao je Han, prenosi Vijesti.ba.

Dodao je da je evropski put jedinstvena prilika za BiH da unaprijedi ekonomske prilike i životni standard za sve građane, bez obzira na etničku pripadnost.

-Građani BiH ne smiju dopustiti da se takva prilika propusti ili oslabi zbog ličnih ili stranačkih političkih interesa. U tom smislu, također očekujem da vlasti osiguraju adekvatno održavanje izbora i nesmetanu provedbu izbornih rezultata što će, između ostalog, podrazumijevati i iznalaženje rješenja za izbog predstavnika u Dom naroda FBiH – izjavio je Han.

Građanima BiH je poručuo da će EU nastaviti pružati smjernice BiH u smislu politika i izdašnu finansijsku podršku na njenom putu ka članstvu u EU.

– Evropske integracije su transformativni proces koji pripada i donosi koristi prvenstveno građanima. Stabilnija, moderna, demokratska i prosperitetna BiH u ujedinjenijoj i snažnijoj Evropi je nešto na čijem ostvarenju svi radimo. Ne sumnjajte da će vas EU nastaviti podržavati na svakom koraku ovog puta – poručio je Han.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *