Valentina Matvijenko u Banjaluci

Politika

U Banjaluku u utorak dolazi treća najvažnija politička figura u Rusiji – predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Valentina Matvijenko, u političkim krugovima poznata i kao Putinova “čelična lejdi”.

Riječ je o najmoćnijoj ženi u Rusiji, koju mnogi još nazivaju i Putinovom vladarkom u sjeni.

Na čelu Savjeta Federacije Federalne skupštine nalazi se od 2011. godine, a stalni je član i Savjeta bezbjednosti Rusije.

Matvijenkova bi u ponedeljak trebalo da se obrati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a dan kasnije da u Banjaluci razgovara sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i obrati se poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

O značaju njene posjete Republici Srpskoj za Srpskainfo govori šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović.

– Formalno gledajući, gospođa Matvijenko je treća figura u Rusiji, poslije Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva. Vezana je za takozvanu peterburšku ekipu, godinama je bila gubernator Sankt Peterburga, nakon čega je obavljala dužnost zamjenika predsjednika Vlade Ruske Federacije. Visoki je funkcioner „Jedinstvene Rusije“. Sigurno se može reći da je gospođa Matvijenko vrlo uticajna figura na političkoj sceni Rusije, ima autoritet i aktivno učestvuje u političkom životu svoje države. Pored toga, poznata je u međunarodnoj areni – kaže Perović.

On ističe da sastanak sa predsjednicom Savjeta Federacije, odnosno predsjednicom Gornjeg doma ruskog parlamenta predstavlja ogroman značaj za Republiku Srpsku.

– Vrlo je važno da gospođa Matvijenko planira da posjeti ne samo Sarajevo, nego i Banjaluku. Predsjednik Milorad Dodik će za vrijeme razgovora upoznati gospođu Matvijenko sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj, kao i u regionu. Isto tako će strane razmotriti aktuelna pitanja bilateralne saradnje na političkom, parlamentarnom, privrednom i kulturnom nivou – istakao je Perović.

On je dodao da posjeta na takvom nivou uvijek daje neki podsticaj odnosima između dvije države, pogotovo što Matvijenkova dolazi sa velikom ekipom svojih kolega – senatora koji u Savjetu Federacije predstavljaju različite regione Ruske Federacije, kao i različite Komitete u okviru Gornjeg doma.

– Nadamo se da će njen dolazak biti koristan za razvoj i proširenje saradnje između Republike Srpske i Ruske Federacije, nakon čega će uslijediti i konkretni rezultati – zaključio je Perović.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *