Spiskovi biračkih odbora biće dostupni javnosti

Politika

Da li je Centralna izborna komisija BiH spremna i sposobna da organizuje i provede fer izbore u oktobru – pitanje je o kome bi Predstavnički dom BiH trebalo da raspravlja u julu.

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić za portal Srpskainfo kaže da očekuje od svih članova CIK da stanu pred parlamentarce i daju jasan odgovor.

Šepić, koji je predlagač rasprave, sumnje temelji na brojnim informacijama i spekulacijama koje su se pojavile u javnosti, a koje ukazuju na navodno velike probleme u organizaciji opštih izbora.

– Bilo je nejasnoća oko toga da li su nestali glasački listići, o tome da CIK u tajnosti priprema odluku o raspodjeli broja delegata u Federaciji, te različitih stavova o tome treba li podržati elektronsko glasanje i uvođenje skenera. Obzirom da je CIK kolektivni organ, htio sam da svi članovi stanu pred PS BiH i pošalju jasnu i zajedničku poruku o tome kakva je njihova trenuta pozicija. Namjera mi je da dobijemo što kredibilniju instituciju koja će moći da uradi posao od koga nas sutra neće boljeti glava. Ako u raspravi čujemo da im treba dodatna podrška, predložiču zaključke da parlament i Savjet ministara daju dodatni kapacitet CIK – kaže Šepić.

Iz Centralne izborne komisije odgovaraju da im nije jasno odakle pitanje o njihovoj spremnosti za izbore.

– Naravno da je CIK spremna. I do sada je Komisija provodila izbore i spremna je da u skladu sa zakonom provede i ove. To je jedino što možemo reći – kaže portparolka CIK BiH Maksida Pirić.

Po svemu sudeći, istina je i ovaj put negdje na sredini.

Stručnjak za izbornu problematiku Vehid Šehić kaže da je neprimjereno tek sada postavljati pitanje o kompetenciji CIK BiH budući da je do 7. oktobra ostalo veoma malo vremena.

Istovremeno, Šehić naglašava da su birački odbori bili i ostali najslabija karika izbornog procesa u BiH, a da posmatrači mnogo mogu da pomognu, naročito stranački koji imaju ovlaštenja da reaguju ako uoče nepravilnosti. On podsjeća da je CIK BiH donijela uputstvo kojim je opštinske i gradske izborne komisije obavezala da javno objave imena svih članova biračkih odbora. To bi trebalo da pomogne građanima da vide ko je ko, ali i da provjere da li se poštuje izborno pravilo da jedna stranka u jednom odboru može da ima samo jednog svog člana.

– Slažem se da to problem ne rješava do kraja, ali to je prvi pokušaj da se spriječi ono što je postalo biznis, a to je trgovina mjestima u biračkim odborima. Bilo je slučajeva da su u tročlanom ili petočlanom biračkom odboru svi članovi bili iz jedne stranke – kaže Šehić za Srpskainfo.

Prema njegovi riječima, upravo se na biračkim odborima vidi licemjerje nekih političkih partija u BiH, jer su one te koje predlažu članove odbora, a kada se desi nezakonitost onda krive CIK.

– Temeljno je pitanje zašto i za čiji račun određeni članovi biračkih odbora falsifikuju izborne rezultate i volju naroda, zašto ne poštuju Izborni zakon. Uvijek ćemo doći do političkih stranaka za koje oni rade, dok istovremeno u kampanji pričaju kako će se boriti protiv korupcije. Dakle, svi politički subjekti treba da utiču na članove biračkih odbora, da rade u skladu sa zakonom. Da se to poštuje, ne bismo trebali razmišljati o novim tehnologijama koje treba konačno da omoguće poštene, slobodne i fer izbore – zaključuje Šehić.

Tajnovita Pandurevićeva

Šefica Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da će u tom parlamentarnom domu predložiti set mjera radi sprečavanja izborne krađe.

Međutim, Pandurevićeva, prije sljedeće sjednice, ne želi da otkrije na šta konkretno misli. Samo nam je kratko rekla da ono što planira da predloži ne zahtijeva nikakvu promjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *