Burne reakcije na najavu otvaranja hrvatskog predstavništva u Briselu

Politika

Lider HDZ BiH Dragan Čović pokušava da formira diplomatsku mrežu trećeg entiteta u BiH.

Ovakva ocjena stiže od većine stranaka, prije svega u Federaciji BiH, na najavu Dragana Čovića o otvaranju predstavništva više kantona sa hrvatskom većinom u Briselu.

– U okviru Asocijacije evropskih regija u Briselu biće otvoreno zajedničko predstavništvo nekoliko kantona iz BiH u kojima većinski žive Hrvati. U Briselu već egzistira više predstavništava iz BiH i nedostaje nam ovo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati – izjavio je Čović, naglašavajući da za to ima podršku i zvaničnih vlasti u Hrvatskoj.

Najglasniji su bili u SDP BiH, čiji je lider Nermin Nikšić, koji je za Kliks naveo da Čović očigledno želi da ima samostalnu paradiplomatsku mrežu. Istovremeno, delegat te partije u Domu naroda Federacije BiH Aner Žuljević ocijenio je da će Čovićevo predstavništvo funkcionisati do 8. oktobra, kada će biti završeni izbori.

– Tada će biti završena i priča o predstavništvu na jednak način kako je završila priča o tri televizijska kanala, priča o samoupravi, trećem entitetu i ekskluzivnom izboru člana Predsjedništva. Dakle, završiće isto kao i sve druge HDZ-ove predizborne nacionalističke bajke. Poslije izbora će ostati činjenica da Hrvati žive sve gore i sve masovnije napuštaju BiH što ih Čović više “brani” svojim bajkama, umesto da se bavi realnim egzistencijalnim problemima koje je zajedno sa svojim partnerima u vlasti i prouzrokovao – naveo je Žuljević.

Povodom najave otvaranja diplomatskih predstavništava nekoliko kantona iz BiH u Briselu oglasio se i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je rekao da će oni predstavljati okosnicu “paradržave u nastajanju”.

– Ovim se na velika, a ne mala vrata, pokušava pripremiti teren za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta, tobože uz to i pod zastavom Evropske unije, što bi bio uvod u podjelu, prvo entiteta, pa države – ocijenio je Komšić.

On ističe da ne postoje nikakvi ni hrvatski ni bošnjački entiteti u FBiH, pa kao takvi – kao ekskluzivno hrvatski ili kao ekskluzivno bošnjački, ne mogu biti predstavljeni u Briselu.

Uskoro otvaranje
Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da su pripreme za otvaranje predstavništva u Briselu već završene i da će ono uskoro biti otvoreno.

– Predstavništvo će nam omogućiti da predstavimo svoju evropsku politiku, komuniciramo sa tamošnjom administracijom, a omogućiće nam vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima – rekao je Čović.

Zahvalio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz Hrvatske, koji su posredstvom svojih predstavništava u Briselu pomogli da budu rješeni svi administrativni problemi za otvaranje zajedničkog kantonalnog predstavništva iz BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *