Zbog pozicije u Strazburu razdor u SDA

Politika

Pozicija agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu unijela je razdor i u najjaču bošnjačku partiju – SDA.

Po saznanjima „EuroBlica“, osim Zikrete Ibrahimović, koja je do sada bila na poziciji zamjenika agenta BiH, među bošnjačkim kandidatima za tu poziciju je i Belma Skalonjić, dosadašnji pomoćnik u Kancelariji agenta BiH.

Međutim, naši izvori tvrde da jedna struja unutar SDA podržava Ibrahimovićevu, a druga Skalonjićevu, dok bi konačan rasplet trebalo da uslijedi na jednoj od narednih sjednica Savjeta ministara BiH, kada se i očekuje imenovanje agenta i zamenika.

Ipak, otežavajuća okolnost za Ibrahimovićevu mogao bi da bude Zakon o državnoj službi u institucijama BiH, kojim je propisano da „sekretar sa posebnim zadatkom“, što je i pozicija agenta BiH, ne može na tom radnom mjestu da bude duže od deset godina.

Isti slučaj je i sa dosadašnjim agentom Monikom Mijić, koja je, saznajemo, takođe konkurisala za tu poziciju, a kojoj je desetogodišnji mandat, kao i Ibrahimovićevoj, istekao početkom juna.

Srbima mjesto zamjenika

Iz političkih krugova u Sarajevu saznajemo da bošnjačke partije namjeravaju da po svaku cijenu imenuju svoj kadar na poziciju agenta BiH, a da Srbima prepuste mjesto zamjenika.

Međutim, sa tim se u potpunosti ne slažu njihovi partneri iz Saveza za promjene, koji smatraju nekorektnim da i sudija iz BiH u Evropskom sudu i agent BiH pred tim sudom budu iz istog – bošnjačkog naroda.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *