Čavić: Karganović da promoviše knjige iza rešetaka

Politika

Direktor fondacije „Istorijski projekat Srebrenica“ Stefan Karganović promociju svojih knjiga, odnosno plagijata, treba da radi u zatvorskoj ćeliji, poručuje lider NDP Dragan Čavić.

On kaže da umjesto da odgovara za svoja kriminalna djela, Karganović i dalje promoviše knjige o Srebrenici. Naime, direktor fondacije „Istorijski projekat Srebrenica“ juče je u Beogradu predstavio novo djelo „Srebrenica – raskrinkavanje lažnog samooptuživanja“, što je Čavić okarakterisao kao predstavljanje novog plagijata.

– Ta kontrovezna osoba i dalje promoviše knjige, a sve je prepisao od drugih autora, za šta su ga optužili Jelena Guskova i senator u RS Milivoj Ivanišević. Najprirodnije bi bilo da promocije radi u zatvorskoj ćeliji – poručuje Čavić.

On je prije četiri godine podnio nekoliko krivičnih prijava protiv Karganovića, jer je iz budžeta RS dobio dva miliona KM za utvrđivanje istine o Srebrenici, a koje nikad nije opravdao.

Čavić ističe i da je dobio potvrdu od direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića da je Karganović iza sebe ostavio haos u raspolaganju javnim novcem, koji je dobio kao grant iz budžeta i da je protiv njega provedena istraga.

– Trebalo bi da bude uhapšen i procesuiran zbog pljačke koju je napravio, utaju poreza i svih kriminalnih radnji jer je potrošio preko milion evra iz budžeta da ih nikada nije opravdao što zakon obavezuje, jer se radi o grantovskim sredstvima. To je prevarant međunarodnih razmjera, koji je formirao potpuno lažnu fondaciju prijavljenu na poštanskom sandučetu u Hagu, kako bi bilo zvučnije – kaže Čavić.

Podsjećamo, Republičko tužilaštvo je prije četiri godine pokrenulo istragu protiv Karaganovića o zloupotrebi službenog položaja i ovlašćenja. Tada su od Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica izuzeli svu dokumentaciju o poslovanju te nevladine organizacije od 2008. do 2014. godine. Zatražena je sva papirologija od osnivačkih akata organizacije do toga kada i koliko je uplata bilo iz budžeta RS na njen račun.

– Predmet se nalazi u fazi istrage protiv Stefana Karganovića, direktora NVO „Istorijski projekat Srebrenica“, zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa. Izvršeno je finansijsko vještačenje, a u cilju donošenja konačne tužilačke odluke u narednom periodu potrebno je preduzeti još neke istražne radnje – navela je Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za Srpskuinfo.

Pokušali smo da dobijemo komentar od Karganovića ali nismo uspjeli, jer nam nije odgovarao na pozive. Naime, nakon dugog vremena Karganović se juče pojavio na promociji knjige “Srebrenica – raskrinkavanje lažnog samooptuživanja” u Beogradu, koja je posvećena raskrinkavanju izvještaja iz 2004. godine Komisije Vlade Republike Srpske o događajima u Srebrenici.

Tužio Vladu RS, pa izgubio

Kako Srpskainfo saznaje, Stefan Karganović je izgubio spor protiv Vlade RS. Podsjećamo da je Karganović tužio Vladu RS prije tri godine, jer mu nije bilo isplaćeno iz ugovorenog granta 262.349 KM u periodu od 2013. do 2014. godine.

Karganović je tvrdio da mu je Vlada bila dužna da isplati taj novac, dok su iz Centra tvrdili da Karganović nije ispunio obaveze iz ugovora i da mu zbog toga nije uplaćen novac iz granta za tu godinu.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *