Zahtjev za smjenu Mektića skinut sa dnevnog reda

Politika

Zahtjev SNSD i DNS za smjenu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma BiH.

Prijedlog za skidanje ove tačke dnevnog reda uputila je poslanik SDS Aleksandra Pandurević koja je, između ostalog, obrazložila da poslanici nisu dobili izvještaj Savjeta ministara u vezi sa ovim zahtjevom, kao i samog ministra Mektića. Takođe, eventualnom smjenom Mektića, navela je Pandurevićeva, bio bi narušen nacionalni balans u Savjetu ministara BiH, koji predviđa jednu trećinu ministara iz RS.

Prije izjašnjavanja o prijedlogu dnevnog reda, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da je svaki dan boravka Dragana Mektića na poziciji ministra bezbjednosti u Savjetu ministara najveća opasnost po Republiku Srpsku i njene institucije, te da je uloga poslanika koji dolaze iz Srpske da to spriječe i rade u interesu Srpske.

On je istakao da to posebno govori u ime SNSD-a, ističući da je Klub poslanika SNSD-a na vrijeme i u skladu sa Poslovnikom uputio zahtjev za smjenu Mektića sa pozicije ministra bezbjednosti, što je i politički stav SNSD-a.

– Mi smatramo da je migrantska kriza eskalirala i da nema odgovarajućeg postupanja Ministarstva bezbjednosti i samog ministra koji je nadležan za taj bezbjednosni izazov u BiH – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio na hronologiju početka i eskalacije migrantske krize u BiH, ponavljajući da su nadležne institucije u BiH apsolutno zakazale.

Prema njegovim riječima, Mektić sprovodi štetnu politiku protiv Republike Srpske i njenih institucija i zato su klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a pokrenuli inicijativu za njegovu smjenu još u julu.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *