Lavrov sutra u Banjaluci

Politika

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon što sutra sleti na Međunarodni aerodrom u Mahovljanima, uputiće se direktno prema Rusko-srpskom hramu u Gundulićevoj ulici u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik će Lavrova i delegaciju u 14.50 časova dočekati ispred Rusko-srpskog hrama u izgradnji, te će ga zajedno obići.

– Nakon toga će svi otići u zgradu Vlade RS, gdje će se Lavrov sastati sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i njih dvojica će nakon toga održati zajedničku konferenciju – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

Poslije konferencije, Lavrov, Dodik i kompletna delegacija odlaze u jedan poznati banjalučki restoran na ručak, a oko 18.30 časova ruski ministar će se uputiti prema aerodromu u Mahovljanima i time završiti posjetu Republici Srpskoj.

Prije posjete Banjaluci, Lavrov će se u Sarajevu sastati sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da će preduzeti mjere prvog, odnosno najvišeg, stepena bezbjednosti na teritoriji Istočnog Sarajeva i Banjaluke, kako bi ova posjeta protekla u najboljem redu.

U vrijeme dolaska i odlaska delegacije biće zabranjeno kretanje motornim vozilima, te ograničeno kretanje drugih učesnika u saobraćaju uključujući bicikliste i pješake, na trasi kretanja delegacije, odnosno na putnom pravcu od Međunarodnog aerodroma Banjaluka u Mahovljanima do samog grada u periodima od 14 do 16 časova, kao i od 18 do 19.30 časova.

Saobraćaj će biti blokiran i u banjalučkim ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića.

Obustave na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža biće periodične od 11.30 do 14.00 časova.

– Sutra će biti zabranjen prevoz eksplozivnih materija kao i saobraćaj za teretna motorna vozila ukupne nosivosti preko 7,5 tona na području Grada Banjaluka, opština Laktaši, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža – dodaju iz MUP-a RS.

Na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva, kao i na trasi kretanja Lavrova zabranjena je upotreba dronova.

Biće zabranjen rad određenih ugostiteljskih i drugih objekata na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva i Laktaša.

– Policijski službenici će danas od 15 časova i sutra dok za tim postoji potreba, pregledati stanove, poslovne prostore i druge objekte koji se nalaze u blizini temelja srpsko – ruskog hrama, te s toga molimo građane za razumijevanje i saradnju – dodaju iz MUP RS.

Građani će na lokaciju temelja srpsko – ruskog hrama, moći ući iz Gundulićeve ulice, iz pravca Aleje Svetog Save kao i Olimpijskih pobjednika do 15 časova, a nakon toga isključivo pješačkom zonom iz pravca naselja Borik.

S obzirom da će se obavljati pregledi na ulazima, iz policije građanima savjetuju da ne nose ruksake i torbe, te da obavezno ponesu identifikacioni dokument.

– Apelujemo da se građani pridržavaju uputstava Ministarstva i drugih institucija koje učestvuju u organizaciji posjete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Građanima savjetujemo da izbjegavaju otvaranje prozora, izlaske na balkone, krovove zgrada i slično duž trase kretanja, kao i na mjestima iz protokola za vrijeme boravka delegacije – naglašavaju iz MUP RS.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *