Lavrov: Hram da bude budućnost saradnje Rusije i RS

Politika

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, boravi danas u posjeti BiH. Lavrov je stigao u Banjaluku na temelje srpsko-ruskog hrama, gdje ga je dočekao predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik i Lavorv su otkrili ploču koja će biti uklesana u zidove hrama.

Sergej Lavrov se obratio prisutnima.

“Danas smo ovdje svjedoci jednog važnog događaja, da ovaj hram bude budućnost jedne velike saradnje Rusije i RS”, rekao je Lavrov.

Istakao je da je ideja za izgradnju hrama potekla od Milorada Dodika, predsjednika RS, na šta mu je posebno zahvalio.

“Mi znamo da srpski narod njeguje pamćenje na posljednjeg ruskog imperatora, kada je pritekao u pomoć kada se Srbija našla pred nadmoćnim neprijatenjem”, rekao je Lavrov.

Kako je rekao ruski šef diplomatije, puno Srba koji su živjeli “na ovim prostorimaa, bilo je regrutovano u Austrougarsku vojsku, ali su oni prešli na našu stranu i zajedno smo se borili protiv neprijatelja”.

Milorad Dodik se zahvalio što je Lavrov došao u Banjaluku. Rekao je da ovaj hram povezuje jedno vrijeme i da će njegova gradnja oplemeniti srpsko rusko prijateljstvo.

Dodik se još jednom Lavrovu zahvalio na pažnji koju pruža RS, Dejtonskom procesu i svim dešavanjima.

“RS je mirna, več duže vrijeme blježimo stopu ekonomskog rasta. Ovde su i ruske kompanije koje uspješno posluju. Vi ste uporno kao velika država ukazivali na poštovanje međunarodnog prava, želim da vam se na tome zahvalim. Zato mi je drago što ste ovdje, vašim imenom na ovoj ploči, vječno ćemo obilježiti vaše prisustvo. Hvala vam što ste došli”, završio je Dodik.

Nakon intoniranja ruske himne i himne Republike Srpske, Lavrovu i uvaženim gostima se obratio vladika banjalučki Jefrem.

“U Banjaluci je prije nekoliko dana služena Sveta liturgija u sabornom hramu Hrista spasitelj, a zatim smo osveštali temelje ovoga hrama. Naš srpsko – ruski hram biće posvećen Preobraženju Gospodnjem, Svetoj Porodici Romanov i Svetom Savi”, rekao je vladika Jefrem.

Kako je rekao, ideja podizanja spomen srpsko – ruskog hrama stara je cijelih stotinu godina – od Prvog svjetskog rata, a poslije njega bilo je pokušaja njegove realizacije koji nisu uspjele.

“Došao je Drugi svjetski rat, a zatim i građanski rat na ovim prostorima. Koliko god se činilo da kasnimo u ovom svetom djelu, sve se dogodilo sa promišlju božijem, u kome je jedan dan kao hinjadu godina, a hiljadu godina kao jedan dan”, naglasio je vladika.

Vladika je šefu ruske diplomatije uručio poklon, fototipsko izdanje najstarijeg pisanog spomenika srpske kulture i duhovnosti “Miroslavljevog jevanđelja”.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *