ANALIZA: Zašto Dodika može da sruši jedino “stari” SDS?

Politika

Forsiranje nacionalnih tema i povratak starom programu jedina je šansa SDS da ozbiljnije ugrozi Milorada Dodika i SNSD na izborima 2018, tvrde politički analitičari.

Komentarišući za “EuroBlic” izbor Vukote Govedarice za predsjednika SDS, kao i najavu novoizabranog šefa najveće opozicione partije u RS da će u naredne dvije godine glavni zadatak SDS biti priprema za pobjedu na opštim izborima, naši sagovornici tvrde da taj cilj nije moguće ostvariti bez radikalne promjene politike koju je ta stranka vodila pod vođstvom Mladena Bosića.

– Ako misli da nešto napravi, Govedarica bi trebalo da krene od početka. Kozmetičke promjene neće ništa donijeti. Potrebna je radikalna reorganizacija SDS, koja podrazumjeva ukidanje stranačkog predsjedništva i vraćanje Izvršnog odbora – kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Radomir Nešković.

On dodaje da bi novi lider SDS hitno morao da odustane od Bosićevih „reformatorskih ideja“, jer su se one, prema njegovim riječima, pokazale kao potpuni promašaj.

– Državotvorna stranka ne može se reformisati. Ona je takva kakva jeste i traje koliko traje. Govedarica bi trebalo da uvede demokratiju u SDS i da se kroz demokratske izbore dolazi do izbora kadrova, a ne, kao što je to bilo posljednjih godina, da samo oni koji su „dobri“ sa Bosićem dobijaju funkcije. Ukoliko ne napravi radikalne rezove i iznova ne napravi stranku, izborni poraz SDS za dvije godine biće još teži nego ovaj sada – prognozira Nešković.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević takođe smatra da povratak starim vrijednostima predstavlja jedinu budućnost SDS i šansu te stranke da se vrati na pobjednički kolosjek.

– Budućnost SDS je u vraćanju onome što je ta partija izvorno bila, a to je nacionalna demokratska stranka. Oni su od toga, posebno u vrijeme kad ih je vodio Mladen Bosić, stalno bježali – kaže Milivojević.

Ističući da su rezultati lokalnih izbora nabolje pokazali svu pogrešnost takve politike, Milivojević dodaje da RS i BiH „nisu Skandinavija“, pa da na priči o korumpiranosti političara iz vlasti dobijate izbore.

– Teme koje je SDS kandidovao i za koje je mislio da ruše Dodika su priče za mnogo mirnija vremena. To su priče za Švedsku ili Norvešku, a ne za prostor na kome još ništa nije dovršeno – ni država, ni entitet, ni teritorija, ni nadležnosti. S takvom retorikom SDS nema nikakve šanse ni na izborima 2018. – tvrdi Milivojević.

Ninković: Govedarica je Bosićev igrač

Jedan od osnivača SDS i član Asocijacije „Stvaraoci RS“ Milan Ninković nije optimista kada je riječ o perspektivama te stranke.

– Volio bih da grešim, ali mislim da je Govedarica Bosićev čovek. Ukoliko nastavi Bosićevim stopama, pred SDS su teški dani – smatra Ninković.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *