Petrić izabran za novog predsjednika CIK-a BiH

Politika

Branko Petrić je novi predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

On je danas izabran u drugom krugu, većinom glasova, pet od ukupno sedam članova Komisije.

Petrić će dužnost predsjednika preuzeti u ponedjeljak, 1. oktobra, a obavljaće je u narednih 21 mjesec.

On je izabran na današnjoj sjednici, u skladu sa principom rotacije, tajnim glasanjem.

Član CIK-a iz reda srpskog naroda Novak Božičković smatra da je izborom Petrića za predsjednika prekršen Izborni zakon BiH, zbog čega je najavio žalbu Sudu BiH.

On je istakao da su članovi CIK-a prekršili odredbe zakona s obzirom na to da se u zakonu navodi da predsjednik Komisije može biti predsjednik u mandatu jednom u sedam godina.

“Petrić je već bio predsjednik CIK-a, u ovoj ustanovi je sedam godina i uskoro mu ističe mandat”, naveo je njegov protivkandidat.

Božičković je rekao da nema druge mogućnosti osim da se žali sudu i potraži pravnu zaštitu s obzirom na to da se postvalja pitanje zakonitosti i legitimnosti izbora.

Petrić je istakao da u ovim okolnostima preuzima veliku obavezu CIK-a, te odbacio Božičkovićeve navode, uz obrazloženje da mandat člana CIK-a traje dok ne bude izabran novi kandidat ili kad taj član ponovo bude izabran u novom mandatu.

“Dakle, zakonske norme kažu da mandat predsjednika traje i da obavlja funkciju do izbora novog”, rekao je Petrić, komentarišući najavu žalbe.

On je naglasio da se izborni akteri bave više CIK-om nego kampanjom.

Petrić je istakao da će CIK poštovati Ustav, da će nastojati da osavremeni izborni proces u BiH uvođenjem novih tehnologija, kao i da će nastojati da dobije centar za edukuciju, centar za brojanje glasova i ojača kapacitete Komisije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *