Berton: Fer izbori zahtjevaju rad svih institucija

Politika

Šef Misije OSCE u BiH Brus Berton pozvao je institucije u BiH da se uključe i objasne javnosti informacije o tome da 250.000 birača ne posjeduje ličnu kartu.

U intervjuu za Klix.ba prvi čovjek OSCE-a u BiH prokomentarisao je brojne informacije o izbornim prevarama i manipulacijama te činjenicu da postoji velika razlika između podataka u evidencijama Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Centralne izborne komisija (CIK)

– Svjesni smo tvrdnji o izbornim prevarama i pozivamo sve građane da prijave nadležnim institucijama ukoliko sumnjaju na bilo kakvu prevaru. Jedna od pretpostavki kojima se osiguravaju fer i transparentni izbori te sprečava izborna prevara, jeste i jačanje procesa vođenja i ažuriranja biračkog spiska. Nadležne institucije – IDDEEA, CIK, ministarstva unutrašnjih poslova i opštinske matične kancelarije, mogu pojasniti šta znači ova razlika u brojkama – kazao je Berton za Klix.ba.

On je dodao da je organizovanje fer i transparentnih izbora zahtjevan i komplikovan zadatak, koji zahtijeva punu predanost i koordinaciju svih institucija.

– Kada je u pitanju birački spisak, zajednička je odgovornost IDDEEA, CIK, ministarstava unutrašnjih poslova i opštinskih matičnih kancelarija da ažuriraju i vode birački spisak. Tokom 2017. i 2018. godine, CIK je intenzivno radio sa svim opštinama kako bi osigurao tačnost biračkog spiska, a zahvaljujući tome, sa biračkog spiska izbrisano je gotovo 5.000 preminulih osoba. Međutim, odgovornost za brisanje preminulih osoba ne pripada CIK. I Misija OSCE u BiH i Izborna posmatračka misija ODIHR su svjesni ovih navoda i pažljivo pratimo razvoj događaja. ODIHR je specijalizovana institucija OSCE čije nadležnosti uključuju posmatranje izbora. Ukoliko postoje nepravilnosti u vezi sa ovim procesom, pozivamo sve da takve nepravilnosti prijave bez odlaganja. Izborna posmatračka misija ODIHR-a takođe želi da bude informisana o žalbama i neregularnostima. CIK i Tužilaštvo BiH bi trebalo da, po primljenim prijavama, postupe efektivno i efikasno – objasnio je Berton.

Prema njegovim riječima procjenu o izbornom procesu daće Kancelarija OSCE za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

– Misija OSCE u BIH pomaže institucijama BiH i njenim zakonodavnim tijelima da provedu preporuke koje ODIHR izdaje nakon okončanja rada njihove izborne posmatračke misije.Uz sve navedeno, treba istaći i to da stalno dolazi do malih pomaka naprijed. Nedavno je, uz podršku Misije OSCE u BiH i niza međunarodnih donatora, CIK uveo u upotrebu prozirne glasačke kutije, proveo obuku članova opštinskih izbornih komisija o pravilnoj provedbi izbornog procesa, te izvršio unapređenje postojećeg softverskog rješenja.

Takođe smo organizovali okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici svih organizacija koje se bave vođenjem biračkog spiska, konkretno, predstavnici IDDEEA, CIK, ministarstava unutrašnjih poslova i opštinskih matičnih kancelarija, te sa njima razgovarali o vođenju i ažuriranju biračkog spiska.

Ostala poboljšanja moguće je ostvariti donošenjem izmjena i dopuna Izbornog zakona, ali čak je i proces uvođenja tehničkih poboljšanja u interesu jačanja bezbjednosti i transparentnosti izbora zaustavljen, zbog nemogućnosti postizanja dogovora u vezi sa Odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić iz 2016. godine, i da budem iskren, nedostatka političke volje za rješavanje tog problema – naglasio je Berton.

Napominje lideri trebaju ponuditi rješenja, a građani svojim glasom iskazati sud o tome koja rješenja im se više dopadaju.

– Potpuno razumijem da je lako podleći retorici, ali sve vas molim da je zanemarite i razmislite o onome što će dovesti do stvarnih poboljšanja stanja u BiH. Građani zaslužuju lidere koji su spremni raditi u njihovom interesu, a ne one koji manipuliraju osjetljivim temama, u cilju osvajanja političkih poena. Misija OSCE u BiH nastaviće istupati u javnosti o ovoj temi.

Izbori u BiH su unutrašnje pitanje. Ukoliko neka osoba ili organizacija raspolaže konkretnim dokazima o vanjskom uplitanju u izborni proces, te informacije potrebno je odmah dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH – kategoričan je Berton.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *