Danas izborna ćutnja, sutra opšti izbori

Politika

U Bosni i Hercegovini sutra se održavaju opšti izbori, na kojima će građani moći da biraju članove Predsjedništva BiH, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i predstavnike za kantonalne skupštine u Federaciji BiH.

Izborna ćutnja počinje danas u 7 časova i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta sutra u 19 časova i tokom tog perioda zabranjene su sve političke aktivnosti. Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH podsjećaju birače da su na glasačkom mjestu dužni da imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Birači mogu na veb stranici CIK-a ili slanjem poruke na broj 091-12-12-12 provjeriti na kom biračkom mjestu glasaju.

Kako je potvrdio predsjednik CIK Branko Petrić, izbori će biti sprovedeni na 5.794 biračka mesta, od kojih 5.380 redovnih, a biće angažovano i 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

– Bira se ukupno 518 nosilaca mandata. Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata – potvrdio je Petrić.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osoba, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000 birača.

Oko 1.000 birača moći će da glasa u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, te generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Za praćenje izbora CIK je akreditovao oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

– Očekujemo fer i korektne izbore i poštivanje pravila izborne ćutnje i pravila ponašanja na dan izbora – poručio je Petrić.

Prve izborne rezultate CIK BiH trebalo bi da objavi na dan izbora, 7. oktobra, oko ponoći.

Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala, te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

Brzo formiranje vlasti

Evropska komisija očekuje od vlasti BiH da obezbijede nesmetan izborni proces i brzo formiranje vlasti širom zemlje nakon izbora.

– Održavanje izbora i sprovođenje izbornih rezultata, uključujući odgovarajuće funkcionisanje institucija, temeljni su demokratski preduslov za bilo koju zemlju koja teži članstvu u EU. Jednostavno, nije opcija da izborni rezultati postanu talac stranačkih interesa – poručio je komesar EU za proširenje Johanes Han.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *