Dodik će u Predsjedništvu tražiti priznavanje Krima

Politika

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i aktuelni predsjednik Republike Srpske izjavio je da po preuzimanju nove dužnosti namjerava da pokrene inicijativu o priznavanju Krima kao dijela Ruske Federacije.

– Pripajanje poluostrva Rusiji došlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu sa Ustavom UN. To je bio demokratski proces tokom kog su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim istorijski pripada Rusiji i njen je sastavni dio, rekao je Dodik za ruski list „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, paradoksalno je to što Zapad, koji se uvek aktivno borio protiv komunizma, sada priznaje administrativno rešenje bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

– Ja sam lično jako zainteresovan za posjetu tom poluostrvu, posebno sada kada je postalo dio Rusije, i namjeravam da odem na Krim čim se ukaže prilika, dodao je Dodik.

Na pitanje zar se ne boji pritiska Ukrajine, Dodik je zapitao na koga Ukrajina može da vrši pritisak, te naglasio da ta zemlja sada treba da rješava unutrašnje političke probleme i da se uticaj Zapada na Kijev pokazao kao negativan i poguban za tu zemlju. On je ocijenio da Ukrajina treba da pristupi normalizaciji odnosa sa Rusijom.

– U datoj situaciji, riječ je više o pritisku Zapada, rekao je Dodik i naglasio da je sve to velika geostrateška igra.

Prema njegovim riječima, dešavanja na Krimu prošla su u demokratskoj atmosferi, za razliku od otcjepljenja Kosova od Srbije.

– Bez obzira na to, SAD i većina njihovih saveznika priznaju nezavisnost Kosova, naveo je on.

Dodik je rekao da bi, po stupanju na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH, želio da njegovi prvi sastanci budu sa predsjednicima Rusije i Srbije — Vladimirom Putinom i Aleksandrom Vučićem.

– Spreman sam da se sastanem sa ruskim liderom do kraja godine, ali tu ne zavisi sve od mene, rekao je Dodik, prenijela je RTRS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *