Počela inauguracija predsjednice Republike Srpske

Politika

Svečana primopredaja dužnosti predsjednika Republike Srpske između Milorada Dodika i Željke Cvijanović počela je večeras u Banjaluci.

Ceremonija je počela ispred Palate Republike intoniranjem himne “Moja Republika”, postrojavanjem svečanog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i predajom raporta Cvijanovićevoj, novom predsjedniku Srpske.

Svečanost je nastavljena u ovalnom salonu primopredajom predsjedničke zastave i Ustava.

Primopredaja dužnosti predsjednika Srpske uslijedila je nakon što su Dodik, koji će sutra preuzeti funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH i Cvijanovićeva položili svečanu zakletvu na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je Cvijanovićevoj predao zastavu i Ustav Republike Srpske, a nakon toga su zajedno potpisali izjavu o primopredaji dužnosti.

Dodik se zahvalio svima u Palati Republike na saradnji koju su imali u proteklih osam godina i istakao da je veoma ponosonan jer su “sačuvali RS”.

“Ponosan sam što sam imao tim kojem je Republika Srpska bila važna. Ponosan sam što sam prvi čovjek što je u dva mandata bio predsjednik. To još niko nije uspio, ali vjerujem da će i Željka Cvijanović uspjeti”, rekao je Dodik.

Cvijanovićeva se zahvalila Dodiku i građanima koji su omogućili da se brzo implementiraju izborni rezultati.

“Radiću ovaj posao časno i odgovorno. Odnosiću se prema građanima i institucijama časno. Moram reći da je izazovno kada nakon Milorada Dodika dolazite na neku funkciju, tako je bilo kada sam dolazila u Vladu, ali imali smo odličnu saradnju i uvjerena sam da ćemo tako nastaviti. Sa Miloradom Dodikom na funkciji srpskog člana Predsjedništva svi izazovi će biti manji”, rekla je Cvijanovićeva i zahvalila se ljudima sa kojima je sarađivala dok je obavljala funkciju premijera.

Cvijanovićeva na funkciji predsjednika RS nasljeđuje Dodika koji je tu dužnost obavljao u prethodna dva mandata. Dodik je na oktobarskim izborima izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *