Crnadak: BiH može dobiti status kandidata

Politika

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak tokom novogodišnjeg prijema za novinare osvrnuo se na dešavanja u prethodnoj godini, a govorio je i o planovima za 2019.godinu.

 

Crnadak je poručio da vjeruje da će Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobiti kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju.

 

“Zvaničan kandidatski status BiH nije nešto što treba ni političkim partijama ili neka vrsta formalnog zahtjeva ili cilja to je važno zbog velikih privilegija i sadržajnijeg pristupa fondovima i može da donese ogromne benefite za sve ljude u Bosni i Hercegovini”, ističe ministar inostranih poslova BiH.

 

Da bi Bosna i Hercegovina pokazala da brine o svojim građanima, potrebno je zaustaviti odlazak stanovništva ali i raditi na poboljšanju ekonomskog stanja u državi.

 

“Treba nam više investicija, više međunarodnih ekonomskih aktivnosti, efikasnije pravosuđe i mnogo više rezultata nego do sad u borbi protiv korupcije, smatra Crnadak.

 

Crnadak ističe da je 2018. godinu obilježilo neriješeno ubistvo Davida Dragičevića ali i oktobarski izbori. Potrebno je riješiti slučaj ubistva ali i promijeniti izborni zakon Srpske. Ako se ništa ne promijeni, to će biti još jedan dokaz da ovdje nema pravne države.

 

“Postoje u drugim gradovima i državama ali nemate nigdje da 10 mjeseci hiljade ljudi se okuplja i ukazuje na vezu pojedinih državnih institucija sa slučajem i što još uvijek nema nikakvog odgovora na to posebno je bilo dramatično i loše po ugled svih nas koji živimo ovdje ono što su bile slike od 25. decembra kada je policija ničim izazvana bez ikakvog razloga ujutru se pojavila na ulicama Banjaluke i počela da tuče narod, zaključuje Crnadak.

 

Crnadak je poručio da je za mir porodice, cijelog društva i sliku ozbiljnog sistema u međunarodnim krugovima, od ogromne važnosti da se slučaj ubistva Davida Dragičevića što prije riješi.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *