Ivanić: Odnosi Beograda i Sarajeva nisu dobri

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da su odnosi u regionu loši, napominjući da su odnosi Hrvatske i BiH pogoršani a da ni odnosi Beograda i Sarajeva “nisu dobri”, zbog čega planira da organizuje trilateralni sastanak.

“Odnosi Beograda i Sarajeva nisu dobri, rekao bih, dominantno odnosi gospodina Izetbegovića i gospodina Vučića,” rekao je Ivanić.

On smatra da Beograd nosi “neku vrstu rana” jer nije bilo osude napada na Vučića (u Srebrenici), ali i zbog otkazivanja posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Prema njegovim riječima, i odnosi između BiH i Hrvatske su pogoršani nakon hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Zbog svega toga on će, kako kaže, u narednom periodu, pokušati da organizuje zajednički sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske, te predsjedavajućeg Savjeta ministara i premijera Hrvatske i Srbije.

“Moja ideja, i ja ću to pokušati organizovati poslije Nove godine, je trilateralni sastanak. Mislim da je najlakše da svi zajedno sjednemo, a ne svi pojedinačno”, rekao je Ivanić. Govoreći o politici SAD prema Balkanu, nakon nedavno održanih izbora, Ivanić je kazao da bi volio da se Kosovo vrati u sastav Srbije, ali da ne vjereuje da će doći do promjene međunarodne politike SAD.

Ivanić je dodao i da je stanje u RS i dalje katastrofalno, jer ne postoji vladavina prava, ali da se po nekim pitanjima slaže sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, poput onog da je greška bilo braniti jednom narodu da obilježava 9. januar (Dan RS).

Radio Slobodna Evropa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *