Džaferović: Ja i Komšić ne uslovljavamo, ali kako dati mandat nekom ko unaprijed kaže da neće poštovati zakon?!

Politika

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, tvrdi da on i Željko Komšić ne uslovljavaju nikoga sa imenovanjem mandatara za sastav Savjeta ministara BiH, nego samo zahtijevaju da se poštuju zakoni i usvojene procedure.

On je rekao da je na snazi “zamjena teza”, da on i Komšić ne uslovljavaju na bilo šta, nego uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja koja su usvojena zakonom i ranijim odlukama Predsjedništva BiH.

– Oni koji neće da poštuju zakone, vanjske politike, oni uslovljavaju. To je zamjena teza da Komšić i ja uslovljavamo. Jasna je stvar da se predsjedavajući Savjeta ministara u ovom mandatu bira iz reda srpskog naroda i da ga predloži SNSD. Da bi Predsjedništvo moglo da donese odluku oko imena se mora okupiti parlamentarna većina, 22 glasa, mora da podnese program, principe djelovanja u kojem će biti sadržano da će se poštivati zakoni i utvrđene politike – poručio je Džaferović i upitao:

– Kako ćete dati mandat nekome ko unaprijed izjavljuje da neće da poštuje zakone i da BiH neće da pristupi MAP-u?

On je rekao da kada dođu 22 potpisa parlamentarne većine, koja može donijeti odluku u skladu usvojenim principima, neće biti problem da se izglasa mandatar.

Džaferović je istakao da se sjednice Predsjedništva BiH moraju održavati i da mora biti međusobnog poštovanja i “onda neće biti problema”.

– Očigledno je da je problem onih koji unaprijed izjavljuju da neće da poštuju zakon – rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Džaferović smatra da, što se tiče parlamentarne većine na nivou države, “najbolja za BiH bi bila ona SDA, HDZ, SNSD, SDP i DF”.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *