Ivanić iseljava Čavaru iz zgrade Predsjedništva BiH

Politika

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH su već pola godine ilegalci u zgradi Predsjedništva BiH zbog čega Mladen Ivanić insistira na njihovom iseljavanju.

Srpski član Predsjedništva je o svom stavu pismenim putem upoznao i druga dva člana Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, te generalnog sekretara Borisa Buhu.

Ivanić u dopisu traži da preduzme hitne i konkretne mjere kako bi iz zgrade iselili predsjednik FBiH, Marinko Čavara i potpredsjednici Milan Dunović i Melika Mahmutbegović.

On objašnjava da institucije FBiH, za razliku od institucija Srpske, ne mogu da imaju povlastice za stanovanje u zgradama zajedničkih institucija.

– Predsjednik FBiH je u junu tražio produženje boravka, ali za to nije donijeta odluka na Predsjedništvu, zbog čega od jula ne postoji pravni osnov za njihov boravak – naveo je Ivanić.

Pozvao se na pitanje bezbjednosti u zgradi i diskriminaciju institucija Republike Srpske.

– Ako je zgrada u Sarajevu to ne znači da su institucije FBiH u povlašćenom položaju u odnosu na RS. Nisam siguran ni da službe zadužene za spoljašnje i unutrašnje obezbjeđenje zgrade trenutno mogu efikasno da kontrolišu ulazak i kretanje osoba u prostorijama koje koristi FBiH, zbog čega je upitna bezbjednost institucije Predsjedništva BiH – smatra Ivanić.

U Sekretarijatu Predsjedništva BiH kažu za „EuroBlic“ da su članovi Predsjedništva nekoliko puta tražili da se isele prvi ljudi Federacije.

-Postoje dva ili tri zaključka sa sjednica u kojim se traži da institucije FBiH napuste prostorije Predsjedništva BiH. Ranije je u zgradi stanovalo više institucija, koje su napustile zgradu osim ove trojke – kažu u Sekretarijatu. U Sekretarijatu navode da su Čavara, Dunović i Mahmutbegović probili rok da se isele iz sadašnjih kabineta i da nemaju saznanja kada će to učiniti.

U kabinetu Dunovića navode da je Vlada FBiH trebalo još prošle godine da obezbijedi za njih novo mjesto stanovanja, ali da ih po tom pitanju do danas niko nije obavijestio. O tome ni odgovora iz Službe za zajedničke poslove organa i tela FBiH, koja je zadužena za smještaj institucija FBiH.

Čavara želi u „Vilu Braun“

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prošle godine tražio je da svoj kabinet preseli u blindiranu i prostranu „Vilu Braun“ u Sarajevu koju je do 2010. godine koristila Ambasada SAD.

To mu je, navodno, i odobreno kada je Vlada FBiH početkom godine odobrila 100.000 KM za renoviranje prostora za njegov kabinet.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *