PRIJETNJE IZ SUSJEDSTVA
Mektić potvrdio da hrvatska SOA i dalje vrbuje građane BiH

Politika

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je informaciju o pokušaju novog vrbovanja državljana BiH od strane hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

 

Prema posljednjim informacijama, službenici SOA pokušali su da prilikom prelaska granice vrbuju državljanina BiH koji je putovao iz Bosne i Hercegovine za Sloveniju.

 

– Ja imam tu informaciju. Ambasada Bosne i Hercegovine u Sloveniji nas je obavijestila da im se javila osoba da prijavi pokušaj vrbovanja. Imamo podatke i o svim državljanima koji su u tom momentu bili prisutni. Očigledno je da je ovo bio pokušaj ponovnog vrbovanja i potpuno se potvrđuje sva ona priča o kojoj smo mi ranije govorili. Očigledno je da Hrvatska obavještajna služba neće prekinuti s tim. Nevjerovatno je kolike oni probleme prave našim građanima, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

 

Mektić ističe da građani BiH ne mogu slobodno da se kreću, da bivaju zaustavljeni, te da se na njih vrši strahovit pritisak uz prijetnje i ucjenjivanje.

 

– Ja mislim da ovo prevazilazi svaki vid korektnog ponašanja. Oni ne žele da sarađuju s našim službama, nego rade na tome da presreću građane i prijete im ukidanjem radnih viza, rekao je Mektić za TV1.ba.

 

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH takođe potvrđuju navedene informacije i najavljuju više detalja nakon što građani koji su prijavili pokušaj vrbovanja iznesu više podataka i o tome bude sačinjena zvanična informacija.

 

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak najavio je da će uputiti dodatne instrukcije ambasadi BiH u Sloveniji o postupanju u ovakvim slučajevima, nakon čega će i zvanično biti objavljena informacija.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *