Kako je Bakir Izetbegović od 100% SDA napravio 100% JA

Politika

Otkako je izabran za predsjednika SDA, Bakir Izetbegović je „čisteći SDA“, prvo počistio Glavni odbor partije, a uz pomoć Kongresa i Predsjedništvo. Dovodeći sebi apsolutno lojalne ljude koji ništa i ne pitaju, samo rade šta predsjednik kaže, totalno je nestao pojam „demokratija“ u SDA.

PIŠE: Nađa Diklić

Bakir Izetbegović, aktuelni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) uspio je ono što nije uspjelo svoj dosadašnjoj opoziciji „najveće stranke u Bošnjaka“, a to je da, iako sam na vlasti – izgubi više od pola Federacije BiH i za sada, sasvim izgledno i skupštinsku većinu na nivou BiH.

Stranka koja se raspada na dijelove još od Kongresa SDA – čijim snimcima se na YouTubeu – smije po 300 hiljada korisnika ove mreže, na kojima se vidi kako se kradu glasovi, kako se članovi tuku među sobom, urušava se sama u sebe. Poput „crne rupe“ kojoj ne treba nikakva pomoć sa strane da ode u totalni kolaps, samo jedno čvrsto tijelo koje počne uništavati sve oko sebe. Najprije one najbliže.

Otkako je izabran za predsjednika SDA, Bakir Izetbegović je „čisteći SDA“, prvo počistio Glavni odbor partije, a uz pomoć Kongresa i Predsjedništvo. Dovodeći sebi apsolutno lojalne ljude koji ništa i ne pitaju, samo rade šta predsjednik kaže, totalno je nestao pojam „demokratija“ u SDA. Tačnije, jednostavno se postavio kao da mu je čitava stranka nasljedstvo „rahmetli babe“ i osnivača SDA Alije Izetbegovića.

I dok je to na početku bilo „unutarstranačko“ pitanje, lokalni izbori su pokazali da – nije.

SDA je izgubila „čedo“ Srebrenicu, Cazin, koji je preuzeo Fikret Abdić- Babo, Zenicu, u kojoj je načelnik bivši kadar SDA Fuad Kasumović (dogogodišnji pomoćnik ministra za finansije u Savjetu ministara BiH), te Visoko, koje je preuzela odmetnuta članica SDA, Alma Babić.

No sa četiri, kako ih nazivaju „odmetnuta člana“ SDA, ova stranka gubi cijele regije, koje su ih izabrale.

Senad Šepić „odnosi“ sa sobom Unsko – sanski kanton, Salko Sokolović je predstavnik mostarske regije, Šemsudin Mehmedović Zeničko- dobojskog kantona, a Sadik Ahmetović je bio predsjednik stranke za RS i do Kongresa je „suvereno“ držao cijelo Podrinje.

Sva četvorica su među osnivačima SDA i svojoj stranci donose na desetine hiljada pojedinačnih glasova. Ličnih.
Napuste li njih četvorica stranku ili budu „izbačeni“ kako im se prijeti iz stranke, izgleda da Izetbegović koji očigledno ne voli da gleda barem korak unaprijed, ne vidi da mu prijeti opcija da ostane u većini u Predstavničkom domu BiH, ali i da padne cijeli Savjet ministara BiH!

No, „slobovid“ previđa i mogućnost da nešto što je spomenuo Kasumović, a prihvatio kao ideju Šepić nedavno- dođe do stvaranja opcije „trećeg puta“, svojevrsne „građanske“ opcije, sa ekspertima iz svih oblasti koji nisu u partijama, tipa Svetlane Cenić kojoj ova ideja takođe nije mrska ili onima koji su nezadovoljni položajem u svojim strankama.

Za sada izgleda da bi ova novoosvježena opcija mogla najviše pogoditi Federaciju BiH. Milorad Dodik, predsjednik RS i predsjednik SNSD-a, održao je danas lekciju Izetbegoviću, što iz njegovih nadležnosti, što krajnje ponižavajući, o načinu kako vodi svoju stranku i uništava je. Dodikovih dva minuta na TV-u pokazalo je da je nekada, vrlo vješt manipulator, ali i zašto ima završen FPN i donekle je ličilo na predavanje „brucošu“ na fakultetu…

„Treći put“, ako se i napravi, mogao bi „zakačiti“ ipak i dobar dio RS. Kako god, to sigurno neće biti Dodikovi glasači. Ipak, još je nejasno šta će biti ako nabrojana četvorka napusti skupštinsku većinu i da li će u tom slučaju SNSD zauzeti mjesto Saveza za promjene.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *