Da li je na pomolu novi Savez za promjene u Republici Srpskoj?

Politika

Lideri SDS-a i PDP-a Vukota Govedarica i Branislav Borenović pripremaju novi koalicioni sporazum Saveza za promjene koji će biti ponuđen na potpisivanje svim dosadašnjim članovima tog saveza, prenosi SrpskaCafe.

Izvori portala SrpskaCafe otkrivaju da novi dokument o koalicionom djelovanju opozicije u Republici Srpskoj predstavlja Govedaricin i Borenovićev odgovor na sve češće spekulacije da je PDP “najslabija karika” u SzP te da ova stranka, navodno, vodi tajne pregovore sa SNSD-om o ulasku u vlast na nivou RS.

– Zbog višemjesečnih i sve otvorenijih nesuglasica između SNSD-a i DNS-a u političkim kuloarima počele su da kruže priče o tome kako bi PDP, navodno, mogao da uskoči u vlast na mjesto stranke Marka Pavića. Na posljednjoj sjednici Glavnog odbora PDP o tome je, između ostalog, govorio i stranački predsjednik Branislav Borenović, koji je otvoreno poručio da PDP, pod njegovim vođstvom, nikad neće ući u koaliciju sa SNSD – otkrivaju naši sagovornici.

Oni dodaju da su upravo zbog toga Borenović i Govedarica riješili da stave tačku na takve priče te da su intenzivno počeli da rade na sastavljanju novog koalicionog sporazuma, koji bi, kako saznajemo, trebalo da bude uskoro završen.

– Još nije određeno da li će se taj dokument nazvati deklaracijom, koalicionim sporazumom ili dogovorom, ali se na njemu intenzivno radi. Takođe, Govedarica i Borenović planiraju da taj dokument, nakon predstavnika SDS-a i PDP-a, potpiše i lider NDP Dragan Čavić, a tek poslije toga će biti predstavljen i ostalim članicama SzP – ističu naši izvori.

Predsjednik PDP Branislav Borenović potvrdio nam je da uprkos, kako kaže, “određenim spekulacijama” Savez za promjene nastavlja jedinstveni nastup u opozicionoj borbi te da ne postoji nikakva šansa da PDP uđe u vlast zajedno sa SNSD-om.

– Savez za promjene sigurno će nastaviti zajedno da djeluje do opštih izbora 2018. godine. Jasno je da su potrebne određene korekcije u našim politikama i da sa mnogo jasnijim i konkretnijim potezima nastupamo u javnosti. Međutim, ne postoji dilema da aktuelni režim u RS mora biti srušen i da ćemo na tome zajednički da radimo – kaže Borenović.

Šukalo i Mihajilica ulaze u SDS?

Izvori SrpskaCafe-a otrkivaju da će liderima Napredne Srpske Adamu Šukalu i SRS RS Milanku Mihajilici uskoro biti ponuđeno da svoje stranačko članstvo priključe SDS-u.

– Govedarica i Borenović su zaključili da bi za što uspješniji nastup na sljedećim opštim izborima bilo neophodno da dođe do ukrupnjavanja opozicije, odnosno da se male stranke, kao što su NS i SRS RS, pripoje SDS-u po istom principu kao što su se Zdravko Krsmanović i njegova Nova socijalistička partija uoči izbora 2014. pripojili stranci Dragana Čavića – kažu naši sagovornici.

S. Panajotović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *