Čović: Ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno

Politika

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da “ništa” u vezi s formiranjem vlasti “nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno”, zbog čega će u narednim danima sjesti s predstavnicima Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

 

“Moj stav je dobro poznat od ranije: BiH ako ne dobije legitimne predstavnike može ući u nesagledivu krizu. Da ne bi bilo daljnje krize, mora funkcionirati vlast. Kako nemamo Vijeće ministara, nemamo ni zakonodavnu vlast. Potpuna je paraliza rada. Vijeće ministara radi, ali ne kako se očekuje”, kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

 

Napomenuo je da će večeras zatražiti sastanak i tu priču prenijeti u polje dogovora.

 

“Vidimo gdje će nas odvesti dalja nadmudrivanja. Oko izjave i resora nemamo više šta razgovarati. Istina, ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno. Ali mislim da će biti potrebno sjesti”, rekao je Čović.

 

Prema njegovim riječima, svaka nova izjava je novi problem u komunikaciji.

 

“Tražit ćemo da primarno sjednemo sa SDA, želja mi je bila da svako sebe ugradi. Potrebna je demokratičnost u promišljanju. Primarno ćemo razgovarati o tri teme: Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar”, istakao je Čović.

 

Čović je kazao da je nemoguće uraditi jedno a ignorisati drugo, aludirajući na izmjene izbornog zakonodavstva.

 

“Bit će tu i starih prijedloga, moguće i novih inicijativa”, rekao je Čović.

 

Poručio je da je poseban zaključak sa današnje sjednice da sutra zatraži da se odmah pristupi uspostavi Vijeća ministara u skladu s razgovorima, da tu ne može biti prolongiranja.

 

Upitan da prokomentariše incident s postrojavanjem Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, Čović je kazao da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih u BiH.

 

“Svako ima svoje viđenje i svako u ambijentu kojem imamo dolijeva ulje na vatru. Ja ću štititi interese sukladno Ustavu BiH. Ostalo prepuštam kolegama na terenu da dalje nastave sa nadmudrivanjima”, kazao je Čović.

 

Naveo je, takođe, da su uskoro evropski izbori i da će iduće nedjelje predstavnici HDZ-a BiH biti u Zagrebu, gdje će boraviti s predstavnicima HDZ-a Hrvatske.

 

(klix.ba)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *