Mektić: Stvoreni kapaciteti za zbrinjavanje ilegalnih migranata

Politika

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da su formiranjem prihvatnih centara u BiH stvoreni kapaciteti za zbrinjavanje ilegalnih migranata i da nema razloga da se oni nalaze negdje drugo.

 

– Migranti treba da se tamo nalaze, a ne u parkovima i javnim površinama ili da samovoljno zauzimaju neke druge objekte – rekao je Mektić novinarima.

 

Prema njegovim riječima, za migrante u BiH uvode se pravila ponašanja, neka vrsta kućnog reda.

 

– Za sve one koji dođu mi smo obavezni da im pružimo kompletnu humanitarnu zaštitu i tretman, ali istovremeno i da im odredimo pravila njihovog ponašanja – naveo je Mektić, ističući da migranti, ma gdje se nalazili u BiH, nemaju pravo da narušavaju normalan život i funkcionisanje lokalnih zajednica.

 

Kada je riječ o povratku državljana BiH sa stranih ratišta, Mektić je rekao da nadležne institucije BiH sa partnerima razgovaraju o tom problemu, provjeravaju podatke i razmjenjuju informacije.

 

– Imamo obavezu da prihvatimo sve one za koje se ispostavi da su državljani BiH – podsjetio je Mektić i dodao da je druga stvar kakav će poslije biti njihov tretman, a to je da će biti procesuirani.

 

Informacija Savjeta ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH jedna je od tačaka današnjeg nastavka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *