Poslanici NS RS neće raspravljati o sankcijama Dodiku

Politika

Rasprave u skupštinskoj sali o sankcijama koje su predsjedniku Republike Miloradu Dodiku uvele američke vlasti neće biti.

Bar, ne još. Posebnu sjednicu dopisom je tražio Ilija Stevančević. Inicijativu je razmotrio skupštinski kolegijum, ali nije prošla, tvrdi predsjednik parlamenta, zbog procedure.

“Ima nekoliko uslova, prije svega zna se ko može tražiti redovnu sjednicu, ne može jedan poslanik. Kako se priprema materijal, takođe se zna i druge stvari”, kaže Nedeljko Čubrilović.

Predlagač Ilija Stevančević ne gubi nadu. U vladajućoj većini kojoj pripada, SNSD-ovci uvjeravaju da njihova podrška nije sporna iako do sada potpise na inicijativu nisu stavili.

“Mislim da bi trebalo i Narodna skupština i institucije da zauzmu stav po tom pitanju. Mislim da sankcije predsjednika Republike ne mogu biti lične, one će se na neki način vjerujem odraziti i na čitavu Republiku”, ističe Radovan Vuković, poslanik SNSD-a u NSRS.

Napadali su i nas pa spas nismo tražili u reagovanju institucija, kažu u SDS-u. Sa predlagačem i vladajućim SNSD-om ne dijele mišljenje. Sankcijama pojedincu, tvrde, institucije ne treba da se bave, ko god taj pojedinac bio.

“Svojevremeno SDS je bila na mnogo većem udaru, a nikada taj problem nije uvlačen u NS. Treba da budemo mudri i Briselu pošaljemo važnu poruku, da u ovom momentu RS treba da pristupi trezveno problemu pred kojim se našao lično gospodin Dodik”, kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

“Smjenjivane su na desetine funkcionera SDS-a i PDP-a u proteklom periodu a mi nikad institucije RS nismo uvodili u te probleme, nego su se pojedinci borili sa tim sankcijama. Mislim i da u ovom ne treba uvlačiti institucije RS u probleme”, Miroslav Brčkalo, poslanik PDP-a u NSRS.

Ako nema posebne, ni na prvoj narednoj redovnoj sjednici Narodne skupštine na dnevnom redu za sada ni traga priči o američkim sankcijama.

Zato će se 8. februara ponovo poslije nekoliko mjeseci pred poslanicima, nakon intervencije Ustavnog suda Srpske, naći izvještaj Republičke komisije o rezultatima referenduma o obilježavanju Dana Republike.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *