Bosić: Dodik i Izetbegović igraju političko kolo, dok Čović vrti crvenom maramicom

Politika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Mladen Bosić, (SDS) rekao je da ova situacija u BiH traje dugo i da ga podsjeća na neki način kao da političari igraju neku vrstu kola i da se to dešava zadnjih 20 godina.

– Mijenjaju se oni koji vode kolo, a u ovom trenutku su ona dvojica sa dva kraja kola Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, dok Dragan Čović vrti crvenom maramicom – rekao je Bosić, gostujući u Novom danu televizije N1.

Navodi da tu vidi i Incka da i on želi da uhvati ritam, da se ubaci nekada, a tu je i većina ostalih političara.

– Na primjer i Denis Bećirović koje predlaže neke inicijative koje izazivaju destabilizaciju. Uvijek se bavimo temama koje neće imati rješenje, kao i ova o „trećem entitetu“. Apsolutno nisam za to i to je uvod u veliki rizik nestabilnosti za koju ne biste znali na šta će izaći na kraju, odnosno napuštanje Dejtonskog sporazuma i ulazak u nešto novo. Izuzetno je opasna igra i jasno je da Čović nema podršku u institucijama i takva inicijativa ne može proći u Parlamentu – rekao je Bosić.

Naglasio je da ne zna nijednog političara koji bi to podržao u Republici Srpskoj, ali misli da i bošnjački političari griješe što ne ulažu veći trud da se riješi pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva.

O tome da li je sistem reorganizacije prihvatljiv i da li je moguće da sistem ne bude diskriminirajući je kazao:

“Slažem se sa hrvatskim viđenjem da oni zaista imaju problem sa percepcijom, da može neko drugi da izabere njhovog predstavnika, jer smo to imali. Kada gledate mikroplan, niko nije ravnopravan u nekom dijelu, pa tako ni Hrvati ni Bošnjaci nemaju ista prava kao Srbi i obratno, iako je po zakonima sve u redu”.

– Neko ko nije Slovenac u Sloveniji ne osjeća da ima ista prava kao Slovenci i to je pitanje manjina i većina. Ovde je naglašeno jer se radi o tri naroda, ali mislim da je sve to zajedno politička igra koja podgrejava teme koje neće biti riješene. Narod je hipnotisan kolom i raznim inicijativama, kao i 9. januarom i referendumom. Ljudi pričaju o tome šest mejseci i to je odlučilo izbore. Psihološka je to igra koju igraju političari – naveo je Bosić za N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *