Rešić: Podržati sve koji pokreću prvi biznis

Politika

Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, kaže da je novim zakonom o inspekcijama predviđeno da mlade ljude i sve one koji pokreću prvi biznis inspektori neće moći da kazne tokom prve godine rada.

 

Prema njenim riječima, ovaj zakon će se u formi nacrta u septembru naći u skupštinskoj proceduri.

 

– Cilj nam je da pomognemo onima koji prvi put osnivaju preduzeće sa do pet zaposlenih. Ideja je da ih inspektori uče kako da rade, te kako i u kojem roku da otklone nepravilnosti, ali da im ne mogu naplatiti kaznu – naglašava Rešićeva.

 

Zašto?

 

Zato što oni oni pokušavaju ne biti teret ovoj državi, nego neko ko privređuje, pa im treba pružiti podršku. Ovo će, takođe, biti značajno olakšanje svima koji se plaše inspekcija.

 

Šta još predviđa pomenuti zakon?

 

Dešava se da poslodavca u isto vrijeme kontrolišu i opštinska i republička inspekcija. Oni će svoje planove morati usklađivati i prijavljivati jedni drugima, kako ne bi dolazilo do dupliranja kontrola u samo par dana.

 

Šta podrazumijeva novi pristup podrške nerazvijenim opštinama?

 

To da svaki projekat ima dvije potkomponente, jednu koja će se odnosti na razvijene gradove, a drugu usmjerenu ka nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama kojima nedostaje infrastukturnih ulaganja. Jer, ako se u jednom projektu takmiče Banjaluka i Oštra Luka, Banjaluka najčešće nosi primat, a to nije ravnopravno takmičenje.

 

Kako još pomoći nerazvijenim opštinama?

 

Vlada ima fond od 300.000 KM za sufinansiranje projekata kod trećih lica, što je ogromna pomoć za ove opštine. Lane smo po ovom osnovu utrošili 290.000, a u nerazvijene opštine je, za infrastrukturne projekte, ukupno otišlo milion KM. Ostalo nam je da izanaliziramo koje nam se lokalne zajednice nikad nisu javile i šta ih koči da apliciraju u projektima.

 

Uprkos zakonskoj obavezi, neke lokalne zajednice izbjegavaju uplatu u Fond solidarnosti za liječenje djece.

 

To je nešto oko čega niko od nas nema pravo da pregovara, jer mi ovde pričamo o našoj djeci. Ako se lokalne zajednice ne ponašaju u skladu sa zakonom, biće pozvane na odgovornost. To je mala stavka za njih, koja puno znači drugima.

 

Nedavno ste saopštili da ne možete da inicirate raspuštanje teslićkog parlamenta koji, međutim, nije usvojio izvještaj o neuspjelom referendumu o opozivu načelnika.

 

Ovo je slučaj bez presedana, jer su do sada skupštine uvijek usvajale izvještaje. Sad čekamo stav Republičke izborne komisije, koja izvještaj mora ili da potvrdi ili da negira. Parlament je, svakako, taj koji donosi konačnu odluku.

 

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan rekao je da Vlada RS „svjesno opstruiše proces reforme javne uprave odbijanjem da usvoji strategiju 2018-2020“.

 

Odbijamo strategiju, ali ne da bismo rekli „ne“ nekom procesu, nego zato što želimo drugačiji koncept Fonda za reformu javne uprave.

 

Kakav?

 

Kad tražimo podršku Fonda, kažu da se to ne uklapa u plan iz 2006, pa ne možemo povući sredstva, što je apsurdno. Suludo je da za reformu javne uprave postoji fond, a mi tražimo sredstva na drugoj strani ili trošimo naše pare. Želimo da RS, nezavisno od ostalih nivoa vlasti, odlučuje u koje će projekte i na koji način usmjeriti sredstva koja joj pripadaju.

 

Da li je rok za usklađivanje broja zaposlenih u opštinama i gardovima RS sa brojem stanovnika produžen do 30. juna 2021. da bi se spriječilo otpuštanje viška radnika?

 

Ne! Uvidjeli smo da su svi, osim Teslića, aktivno radili na smanjenju broja radnika, u skladu sa zakonom. Ovim tempom, do isteka roka u RS može ostati maksimalno 500 radnika koji bi mogli da budu tehnološki višak. To je vrlo jasan signal da se ljudi trude, zbog čega smo produžili rok.

 

Predsjednik vaše stranke Marko Pavić optužio je premijera Radovana Viškovića da ima maćehinski odnos prema Prijedoru.

 

Činjenica da u Vladi već devet godina postoji samo jedan ministar iz Prijedora možda bi mogla potkrijepiti ovu tvrdnju o kojoj govori lider DNS. A Prijedor nije tako mali grad… Generalno, treba razmišljati o tome da se ne treba toliko plašiti Prijedora.

 

U čemu je onda problem?

 

Možda treba graditi malo drugačije odnose prema ovom gradu. Prijedor je, u proteklom periodu, dokazao da mu za sve što radi skoro i ne treba neka podrška sa strane. Ali, koliko je to prednost, može da bude i mana. Jer, kad ste dovoljno jaki da nešto možete sami, drugi često misle da vam pomoć uopšte ne treba. Možda bio trebalo o Prijedoru porazmisliti na neki drugi način.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *