Čubrilović: Posebna sjednica NS RS ako je Dodik zatraži

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da će, ukoliko član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske zatraži održavanje posebne sjednice Narodne skupštine, na šta ima pravo po članu 171. Poslovnika Narodne skupštine, ta sjednica biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, u ovom slučaju to je gospodin Milorad Dodik.

 

“Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome, po Ustavu, odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom. Dakle, mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske na zahtjev člana Predsjedništva iz Republike Srpske, ukoliko takav zahtjev stigne, u zakonskom roku zakazati sjednicu Narodne skupštine sa dnevnim redom koji predlagač predloži”, rekao je Čubrilović u pisanoj izjavi dostavljnoj medijima.

 

On je naglasio da je uslovljavanje formiranja Savjeta ministara i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara sa približavanjem bilo kojem vojnom savezu, izmišljen uslov zbog kojega svi u BiH trpe veliku štetu.

 

“Ako je politika umješnost postizanja kompromisa i saglasnosti o onim stvarima o kojima sagovornici mogu da se dogovore, potpuno su nejasne opstrukcije kada je riječ o izboru Savjeta ministara koje traju deset mjeseci od izbora. Stav Republike Srpske kada je riječ o NATO integracijama svima je poznat, kao i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Zato vezivanje ova dva pitanja jedno s drugim ili jedno za drugo nepotrebno je uslovljavanje, podgrijavanje političkih tenzija i držanje zemlje u stalnoj institucionalnoj krizi”, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

 

On je istakao da je za Republiku Srpsku nedopustivo ignorisanje izborne volje građana Republike Srpske, ucjenjivanje i maksimalistički zahtjevi kojima se sprečava sprovođenje izbornog rezultata, posebno nakon usaglašenog sporazuma trojice lidera, koji danas mnogi miniraju i time uvode zemlju u još veću krizu.

 

“Pri svemu tome druga dva člana Predsjedništva BiH krše i Ustav i Izborni zakon i Zakon o Savjetu ministara po kojem Predsjedništvo ima rok za donošenje odluke o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara najkasnije 15 dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma. Sve odredbe Zakona o Savjetu ministara, Izbornog zakona, ali i odredbe Ustava BiH ovim su prekršene i zna se ko je za to odgovoran. To su upravo oni koji se stalno pozivaju na ustavnost i poštivanje zakona, a krše sve zakonske akte ove zemlje“, rekao je Čubrilović.

 

On je podsjetio da je Republika Srpska svog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara predložila u skladu sa izbornom voljom građana i da je on prošao sve potrebne provjere.

 

„Za ovu institucionalnu krizu odgovorni su oni koji čine sve da opstruišu volju Republike Srpske, kršeći i Ustav i zakon“, zaključio je Čubrilović.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *