Izetbegović pokrovitelj savjetovanja o reviziji tužbe BiH protiv Srbije

Politika

Dvanaest dana je ostalo do isteka roka za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, u predmetu tužbe BiH protiv Srbije za genocid i agresiju. Tako će u petak u Sarajevu biti organizovano savjetovanje o opravdanosti eventualnog postupka revizije, čiji je pokrovitelj član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Zvanično, kao organizatori savjetovanja navedeni su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu” i predsjednica Fadila Memišević te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koji predstavlja direktor Rasim Muratović, piše Klix.ba .

Bakir Izetbegović je nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDA rekao da će da organizuje savjetovanje s brojnim stručnjacima iz raznih oblasti, kako bi donijeli najbolju odluku u vezi revizije presude.

Ipak, u zvaničnom pozivu Izetbegović se navodi kao pokrovitelj, a ne kao organizator.

U međuvremenu očekuje se da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatraži sjednicu Predsjedništva, kako bi se izjasnili o eventualnom postupku revizije, a izvjesno je da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović neće podržati bilo kakvu reviziju.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *