Završena rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o notarima

Politika

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nastavili su zasjedanje razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima – po hitnom postupku.

 

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima je usaglašavanje zakonskih odredaba sa odlukama Ustavnog suda Republike Srpske, čime će biti omogućeno raspisivanje javnog konkursa za izbor potrebnog broja notara.

 

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je završena, a narodni poslanici opozicije već su ukazali na neka propuste u tekstu koji je pred njima.

 

Poslanica PDP, Gordana Vidović naglasila je da su usluge notara preskupe, te istakla da naši ljudi odlaze u Federaciju BiH kako bi mogli jeftinije da plate usluge notara. Ona je u raspravi rekla da je do sada trebalo da bude sačinjen novi zakon o notarima, jer je postojeći 11 puta mijenjan.

 

– Broj notarskih pomoćnika mora da određuje Ministarstvo pravde, a ne Notarska komora, kako je propisano zakonom. Prilikom izrade novog zakona ovaj prijedlog bi morao da bude prihvaćen – smatra Vidovićeva.

 

Narodni poslanik SDS, Nebojša Vukanović takođe je rekao da su usluge notara skupe, ukazao na probleme korupcije u ovoj oblasti, te naglasio da manje opštine nemaju ni jednog notara, što građanima predstavlja veliki problem.

 

Poslanica SDS, Ivanka Marković rekla da tekst treba prečistiti, te bolje definisati neke dijelove koji su obuhvatili široke oblasti.

 

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović podsjetio je da je Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe pojedinih članova postojećeg Zakona o notarima koje se tiču uslova za obavljanje službe notara, potrebe za notarskim pomoćnicima i uslova za njihovo imenovanje, kao i plata notarskih pomoćnika.

 

– Usklađivanjem navedenog zakona sa odlukom Ustavnog suda, koje se odnosi na imenovanje notara, biće omogućeno raspisivanje javnog konkursa za izbor potrebnog broja notara, čime bi trebalo da bude obezbijeđeno da sva notarska sjedišta imaju potreban broj notara, a samim tim i jednake uslove pod kojima privredni subjekti i građani u Srpskoj ostvaruju zakonom zagarantovana prava – rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini, obrazlažući navedeno zakonsko rješenje.

 

On je nakon rasprave zahvalio poslanicima na konstruktivnim kritikama, te rekao da se ne mnogim pitanjima još mora raditi.

 

– Naravno da treba jasnije propisivati obaveze ali i jasnije obaveze notara. Ovo nije jednostavna tema. Međutim, nas se ne tiču lične ambicije notara, jer su Ministarstvu pravde jednako važni i advokati i notari. Važno je da svi zajedno sarađujemo – rekao je Kasipović odgovoarajući na kritike poslanika.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *