Borenović: Izetbegović da snosi krivičnu odgovornost

Politika

Predsjedništvo PDP-a zaključilo je danas u Banjaluci da krivičnu odgovornost moraju snositi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Sakib Softić i ostali ukoliko bude podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, jer bi to bilo vaninstitucionalno djelovanje.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da krivičnu odgovornost moraju snositi zbog lažnog predstavljanja i podstrekavanja, odnosno djelovanja mimo institucija BiH.

On kaže da Predsjedništvo PDP-a smatra da je nepotrebno i štetno po BiH jednostrano i vaninstitucionalno podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

“Poznato je da u ovom slučaju nema nijednog novog argumenta. Ukoliko bude podnesen zahtjev za reviziju presude van institucija BiH, isključivi krivci za zastoj u funkcionisanju institucija biće bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Sakib Softić i ostali koji se zalažu za ovakve retrogradne aktivnosti”, rekao je novinarima Borenović nakon sjednice Predsjedništva PDP-a.

On je ponovio da će reagovanje PDP-a na najavljenu reviziju biti snažno i da će se o svemu razgovarati sa strankama koje čine Savez za promjene.

“Predsjedništvo PDP-a očekuje da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizuje sastanak sa liderima parlamentarnih političkih stranaka na nivou BiH, a koje su iz Republike Srpske, da bi bio usaglašeni zajednički stav i aktivnosti” , dodao je Borenović i napomenuo da se, ukoliko bude potrebno, sazove i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Kako je ranije najavljeno, Izetbegović bi trebalo da saopšti da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Savjetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije “Pravda za BiH” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, prisustvovaće veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *