Vlada RS: Nema besplatnih udžbenika, ali “ulažu se napori”

Politika

Ministarstvo prosvjete i kulture RS nema ni u planu donošenje zakonskog propisa kojim bi se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u RS, iako je Narodna skupština RS takav zaključak usvojila prije više od pola godine.

 

Na drugoj redovnoj sjednici aktuelnog skupštinskog saziva, održanoj 6. marta 2019. godine, Narodna skupština Republike Srpske u cjelosti je prihvatila Prijedlog građanske inicijative i usvojila zaključak kojim je konstatovano da je uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola od javnog i opšteg interesa za Republiku Srpsku.

 

„Zadužena je Vlada RS da pokrene postupak donošenja i usvajanja zakona kojim bi se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj. Zaključak o prihvatanju inicijative objavljen je u Službenom glasniku RS od 18. marta 2019. godine, a stupio je na snagu dan nakon objavljivanja“, podsjetila je narodni poslanik Gordana Vidović.

 

Ona je uputila Ministarstvu prosvjete i kulture RS poslaničko pitanje o tome šta je urađeno od tada, s obzirom na to da je prošlo više od pola godine i zatražila informaciju kada će se taj nacrt zakona naći pred poslanicima.

 

Iz nadležnog ministarstva su odgovorili da im to nije u planu za ovu godinu, ali da „ulažu napore“.

 

„Planom rada Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za 2019. godine nije predviđeno donošenje zakonskog propisa kojim bi se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj.

 

Međutim, pomenuti organ će uložiti napore i iskoristiti sve kapacitete da se iznađe mogućnost uvođenja besplatnih udžbenika za sve učenike i da se postupi po zaključku Narodne skupštine Republike Srpske od 6. marta 2019. godine“, odgovorili su iz resornog ministarstva.

 

U građanskoj inicijativi koju su prihvatili poslanici skupštine Srpske obrazloženo je da osnovne škole u RS, čije je obrazovanje obavezno, pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika se kreće od 86 do 188 maraka. Procijenjeno je da bi za nabavku udžbenika za svakog osnovca u RS bilo potrebno između 10 i 12 miliona KM godišnje.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *