Vujanović: BiH i Crna Gora su primjer dobrih susjeda

Politika

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini izjavio je da je afirmisana pozicija BiH i Crne Gore kao dobrog primjera susjedstva te da Crna Gora u potpunosti podržava ulazak BiH u NATO.

Vujanović je izjavio da su BiH i Crna Gora primjer dobrog susjedstva te da su uspješno riješena sva pitanja kada je riječ o saradnji ovih dviju zemalja.

“Uspjeli smo riješiti sva pitanja, nema otvorenih problema među nama, postoji otvorenost za saradnju i dužni smo je ohrabriti. Zaključili smo ugovor o državnoj granici koji je prvi među državama bivše Jugoslavije ovakve vrste. Razgovarali smo danas i o infrastrukturnoj saradnji dviju susjednih zemalja”, kazao je Vujanović.

Prema riječima predsjednika Crne Gore, dvije zemlje najviše trebaju razgovarati o evropskim integracijama.

“Cilj nam je da obje zemlje koračaju evropskim putem, a posebno naglašavam da Crna Gora u potpunosti podržava ulazak BiH u NATO”, kazao je Vujanović i dodao kako se nada da će i sastanak i razgovor s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem biti konstruktivan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da se privodi kraju razgovor o socijalnom osiguranju između dviju zemalja, od kojeg će najviše koristi imati građani.

“Vrlo je visok stepen zajedničkog razumijevanja i podrške. Zadovoljni smo što je Crna Gora ušla u ozbiljan ekonomski razvoj i što se približava Evropskoj uniji (EU) te što je jedan od ozbiljnih kandidata u regionu. Moramo se više angažovati u vezi s izgradnjom infrastrukturnih objekata, ali i o jadransko-jonskom putu”, kazao je Ivanić.

Dodao je da je s predsjednikom Vujanovićem razgovarao i o potencijalnom gasovodu iz Azerbejdžana koji bi išao preko balkanskih zemalja.

Na današnjem sastanku Vujanovića i članova Predsjedništva BiH predloženi su zajednički granični prijelazi koji trebaju imati samo jednu kontrolu.

“Posebno naglašavam to da mi je Vujanović predložio zajedničke granične prijelaze između BiH i Crne Gore te da oni treba da imaju jednu kontrolu, a ne više njih”, zaključio je Ivanić.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *